NavMenu

Subotica dobija vetroelektranu, proizvodnja struje biće dovoljna za 200.000 domaćinstava

Izvor: eKapija Petak, 06.11.2020. 09:01
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija.com)
Na sednici Skupštine grada Subotice doneta je Odluka o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane Maestrale ring.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević rekao je da se radi o prostoru od 6.700 hektara, da će snaga vetroelektrane biti 600 megavata i da će proizvoditi više od hiljadu gigavat časova struje godišnje, što je dovoljno za više od 200.000 domaćinstava.

- Ono što će ostati kao trajni benefit za grad Suboticu jeste mreža od preko sto kilometara atarskih puteva koja treba da pokrije dopremanje opreme do tih 113 stubnih mesta, odnosno 113 vetrogeneratora - istakao je Radivojević, navodi se na sajtu gradskih vlasti.

On napominje da je plan detaljne regulacije je samo prvi korak, tj. preduslov za izradu projekata, a investitor će dalje, u saradnji sa resornim ministarstvom i pokrajinskim institucijama, nastaviti da razvija ovaj projekat do izgradnje.

- Kada započne izgradnja negde između 300 i 400 ljudi, većinom iz lokala, biće zaposleno na izgradnji ovog vetroparka - rekao je Radivojević.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.07.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Pokrenut projekat "Rekonstrukcija srednjevekovnog grada u Kruševcu" - Uskoro izrada dokumentacije za obnovu Lazarevog grada

Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila više od 9,6 mil EUR za realizaciju 18 projekata koji će doprineti boljem životu stanovništa u 30 lokalnih samouprava, koje su prethodno razvile teritorijalne strategije. Ovi projekti će aktivirati potencijale i resurse 11 teritorija, pomoći u rešavanju zajedničkih problema i promovisati zajednički rad većih gradova i manjih opština, uz aktivno učešće civilnog i poslovnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.