Izvor: eKapija | Četvrtak, 05.11.2020.| 13:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako će izgledati saobraćajnice ka novom savskom mostu? - Predstavljen urbanistički projekat

(Foto: beograd.rs)
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju pristupnih saobraćajnica novom savskom mostu sa obe strane reke Save u Beogradu.

Projekat je izradio Saobraćajni institut CIP, a povod za izradu, kako se navodi, predstavlja potreba izgradnje javnih površina pristupnih saobraćajnica novom savskom mostu u Beogradu (na poziciji starog), sa obe strane reke Save, kao i njihovog saobraćajnog usklađivanja sa novoprojektovanim savskim mostom, za koji već postoji izrađen i idejni projekat.

Granica projekta obuhvata javne saobraćajnice prema novom savskom mostu sa obe strane reke Save, od kružnih tokova za izdvajanje saobraćaja prema mostu do vodne površine reke Save, zajedno sa dve površine zaštitnih zelenih pojaseva uz pristupne saobraćajnice sa strane K.O. Savski venac. Ukupna površina obuhvata iznosi 37129,94 m2.

Pristupne saobraćajnice novom savskom mostu (kao i sam most) pripadaju primarnoj uličnoj mreži. Sa obe strane novog savskog mosta predviđeno je razdvajanje površina drumskog i šinskog saobraćaja, sa pozicioniranjem šinskog saobraćaja u sredini profila, čime razdvajaju različite smerove kolovoznih traka. Ukrštanja sa ulicama Sajmište i Zarija Vujoševića planirana su da omoguće samo desna skretanja kao i iz njih, bez presecanja trase šinskog sistema.

Predviđa se zadržavanje svih linija javnog prevoza, kao eventualno uvođenje novih, u skladu sa potrebama.

Pristupna saobraćajnica nalazi se u starom delu grada na desnoj obali reke Save, i pruža se od planiranog kružnog toka, kojim se ostvaruje veza sa Karađorđevom ulicom, do objekta novog savskog mosta. Tramvajske linije presecaju kružni tok po sredini. Predmetna saobraćajnica se uklapa u kružni tok na stacionaži tramvajske pruge km0+181,170 i pruža se do početka mosta na km0+334,483.

Pristupna saobraćajnica sa strane Savskog venca predviđa dve kolovozne trake širine po 6,5 m (desna saobraćajna traka širine 3,5 m i leva saobraćajna traka širine 3,0 m), tramvajsku bašticu, dvokolosečni tramvajski, metro koridor, u sredini profila minimalne širine 8,0 m i obostrane trotoare od po 2,5 m.

Pristupna saobraćajnica sa strane Novog Beograda predviđa dve kolovozne trake širine po 6,5 m (desna saobraćajna traka širine 3,5 m i leva saobraćajna traka širine 3,0 m), tramvajsku bašticu, dvokolosečni tramvajski, metro koridor, u sredini profila minimalne širine 8,0 m i obostrane trotoare od po 3,0 m koji uključuju jednosmerne biciklističke staze.
(Foto: Saobraćajni institut CIP/ Urbanistički projekat)
Kolovozna konstrukcija saobraćajnice planirana je kao fleksibilna konstrukcija sa nosećim slojevima od asfalt betona. Na pešačkim stazama predviđa se zastor od asfalta. Kolovozni zastor na biciklističkim stazama planiran je od asfalt betona uz mogućnost dodatka crvenog pigmenta.

Odvodnjavanje atmosferskih voda vrši se poprečnim padovima uz prikupljanje uz ivičnjake kolovoza i gravitaciono odvođenje do slivnika i dalje u sistem kišne kanalizacije.

Tramvajska pruga je sastavni deo saobraćajnog profila pristupne saobraćajnice i saobraćajnice na mostu, kao deonica trase koja povezuje Karađorđevu ulicu i Ulicu Milentija Popovića. Pruga je dvokolosečna, sa osovinskim razmakom koloseka 3,80 m i nalazi se u izdvojenoj i izdignutoj tramvajskoj baštici širine 8,0 m u sredini saobraćajnice. Tramvajsko stajalište je predviđeno na novobeogradskoj strani, neposredno ispred kružnog toka u Ulici Vladimira Popovića.

Način uređenja slobodnih i zelenih površina

Travne baštice planiraju se između kolovoza i trotoara, promenljive širine u zavisnosti od saobraćajnog profila. Na njima nije dozvoljeno parkiranje.

Drvoredi se planiraju sa ujednačenim međusobnim razmakom stabala duž saobraćajnica i na parking prostorima.

Zaštitni zeleni pojasevi preuzeti su iz Planskog osnova i nalaze se u K.O. Savski venac, sa severne (ZP2) i sa južne (ZP1) strane pravca pristupne saobraćajnice koji se nalazi u starobeogradskom delu obuhvata urbanističkog projekta, u zoni prve polovine uspona prema mostu.

Javna prezentacija trajaće do 11. novembra 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE