NavMenu

MAT: Priliv stranih direktnih investicija u Srbiji za osam meseci manji 28,9%

Izvor: Beta Sreda, 04.11.2020. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Denphumi/shutterstock.com)
Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiji za osam meseci ove godine iznosio je 1,66 mlrd EUR, što je za 677,6 milona, odnosno 28,9% manje nego u istom periodu prošle godine, objavljeno je danas u novom broju biltena "Makroekonomake analize i trendovi" (MAT).

Priliv po osnovu SDI nerezidenata u Srbiju iznosio je 1,72 mlrd EUR i manji je za 807,5 mil EUR ili za 31,9%.

Neto priliv portfolio investicija iznosio je 1,4 mlrd EUR i bio je viši za 1,2 mlrd EUR, navodi se u časopisu.

Neto odliv po osnovu ostalih investicija koje obuhvataju gotov novac i depozite, finansijske kredite i trgovinske kredite od januara do avgusta 2020. godine iznosio je jednu milijardu evra.

U okviru ostalih investicija, zabeleženo je povećanje depozita domaćih poslovnih banaka u inostranstvu u iznosu od 457,5 mil EUR.

U periodu januar-avgust 2020. povećane su i neto kreditne obaveze poslovnih banaka za 625,2 mil EUR i preduzeća za 290,6 mil EUR. U tom periodu država je smanjila neto kreditne obaveze za 60,3 mil EUR.

Potraživanja po osnovu trgovinskih kredita, odnosno nenaplaćenog izvoza robe povećana su za oko 673 mil EUR, dok su smanjene obaveza po osnovu neplaćenog uvoza robe u iznosu od 808,4 mil EUR.

- Činjenica je da je priliv SDI u Srbiju usled pandemije kovida-19 smanjen u odnosu na prošlu godinu, ali manje u odnosu na globalne tokove SDI, gde zabeležen pad od 49% - navedeno je u MAT-u.

Dodaje se da je "značajno to što neto priliv SDI u Srbiji, i u periodu januar-avgust ove godine, omogućava u potpunosti pokrivanje deficita tekućeg računa platnog bilansa od skoro 104%".

Prema prvim procenama, oko 60% SDI uloženo je u razmenljive sektore, pre svega prerađivačku industriju (32,9%) i saobraćaj (20,7%), za kojima slede građevinarstvo (13,7%) i finansijski sektor (7%).

Najviše investicija u Srbiju došlo je iz evropskih zemalja, iz zemalja EU oko 68,4% i Rusije oko 5,3% i azijskih zemalja, oko 20,2%, pre svega iz Кine, oko 18,9%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.