Izvor: Start013.rs | Sreda, 04.11.2020.| 10:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Kovačici i vetropark Pupin - Potpisan ugovor sa izraelskom kompanijom Enlight

Vetropark Kovačica, koji se nalazi na području katastarskih opština Debeljača i Crepaja, nastaviće da se širi na katastarku opštinu Kovačica.

To su u utorak, 3. novembra, svojim potpisima, potvrdili predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik i Miloš Colić predstavnik Vetroparka Kovačica i direktor firme Enlight K2 Wind doo, koja posluje u sklopu izraelske kompanije Enlight Renewable Energy.

Postojeći vetropark Kovačica se sastoji od 38 vetrogeneratora ukupne instalisane snage od 104,5 MW, što električnom energijom može da snabdeva čak 68.000 domaćinstava.

Posle potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji i nastavku širenja Kovačice novim vetrogeneratorima, Jaroslav Hrubik je istakao da je nova investicija od izuzetnog značaja, između ostalog i zbog zapošljavanja još radnika iz opštine Kovačica.

Naime, prema njegovim rečima, ugovorom je predviđeno da prvenstvo u dobijanju posla imaju firme sa teritorije ove opštine, tako i za budžetski priliv od 2% od neto dobiti koju ostvari vetropark Pupin, kako je zvanični radni naziv novog vetroparka.

- Do sada smo imali godišnji prihod od 60 miliona dinara godišnje od ostvarene dobiti vetroparka Kovačica, tako da očekujem da će izgradnjom vetroparka Pupin taj prihod dostići i 110 miliona na godišnjem nivou, što će biti od velike koriste kako za izgradnju opštinske infrastrukture, tako i za nove vrtiće, nova ulaganja u decu i mlade, u budućnost opštine Kovačica - istakao je Hrubik.

Miloš Colić, predstavnik vetroparka Kovačica pohvalio je dosadašnju saradnju sa lokalnom samoupravom opštine Kovačica, najavljujući da su u razmatranju nova ulaganja i van ove opštine, širom južnog Banata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.