NavMenu

Vraća se Galaksija, legendarni jugoslovenski računar (VIDEO)

Izvor: B92 Sreda, 04.11.2020. 08:59
Komentari
Podeli
Savremenik Galaksije - Komodor 64 (Foto: arda savasciogullari/shutterstock.com)Savremenik Galaksije - Komodor 64
Početkom osamdesetih, kada su svetom računara vladala imena poput Komodora i Sinklera, pronalazač, pisac i novinar Voja Antonić je na tržište tadašnje Jugoslavije plasirao računar Galaksija.

Ovaj 8-bitni "uradi sam" uređaj delio je procesor sa modelom Sinclair ZX80, a prodavao se od 1984. godine putem istoimenog časopisa za popularizaciju nauke, i to u delovima, pa je bilo potrebno da ga sklopite sami ako želite da ga koristite. Sve u svemu, ovo je bio prvi lični računar proizveden na području Jugoslavije.

Jedan od legendarnih "komada" tehnološke istorije sa ovih prostora sada će biti oživljen uz pomoć "crowdfundinga". Naime, ove nedelje je uspešno okončana kampanja na platformi Crowd Supply, gde je Antonić sa timom entuzijasta prikupio 17.000 USD za dokumemtarni film i novu proizvodnju Galaksije u minimalno osveženoj verziji.

I dalje će ovaj rudimentarni računar biti zasnovan na istom procesoru i memoriji, a jedino će tasteri i njihovi prekidači biti u modernijoj izradi. Naime, kažu da je danas nemoguće nabaviti izvorne prekidače i tastere, prenosi portal Bug.

Kupci koji su izdvojili 299 USD dobiće celu retro Galaksiju u delovima koje će morati svojeručno da sklope i zaleme. Nakon toga, imaće potpuno funkcionalan računar iz osamdesetih, zajedno sa ugrađenim BASIC-om, pa će odmah moći da ga priključe na TV ili monitor.

Što se dokumentarca tiče, Antonić i ekipa su većinu materijala pripremili, ali moraju još da snime nekoliko intervjua sa glavnim akterima širom bivše Jugoslavije. Snimanje će se odvijati u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.


Specifikacije Galaksije

  • Procesor: Z80A na 3,072 MHz
  • ROM: 4-8 KB
  • RAM: 2-6 KB (najviše 54 KB)
  • Ugrađeni jezik: BASIC
  • Ekran: 16 redova po 32 znaka, 48×64 tačaka, crno/beli
  • Zvuk: nema
  • Potrošnja el. energije: 5 W
  • Priključci: monitor, TV, kasetofon, 44-pinski priključak za proširenja


Zaboravljeni kompjuter GALAKSIJA. pic.twitter.com/9cH1LJ8ekC

— Slavica Stefanovic (@SlavicaStefano9) October 18, 2020
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.