NavMenu

Veliki planovi za novosadski aerodrom - Čenej postaje savremena vazdušna luka sa regionalnim saobraćajem i novom pistom od 1.700 metara

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2020. 11:54
Komentari
Podeli
(Foto: Planehook3458/Pixabay)
Plan detaljne regulacije koji predstavlja kako bi u budućnosti mogao da izgleda novosadski Aerodrom Čenej, je na javnom uvidu. Ovim planom urbanisti su predvideli značajne izmene koji će ovom aerodromu, koji se nalazi na 10 kilometara od evropske prestonice kulture, omogućiti da postane savremena vazdušna luka sa regionalnim saobraćajem.

Kako se navodi u dokumentaciji, planom je obuhvaćena površina veća od 116 hektara i to prostor sadašnjeg poljoprivredno-sportskog aerodroma Novi Sad-Čenej, deo poljoprivrednog zemljišta i deo državnog puta. Najveći deo plana odnosi se upravo na kompleks aerodroma, te na površinu namenjenu izgradnji salaša a deo je predviđen za poslovne sadržaje.


Potencijal za međunarodni saobraćaj

Kada je na ovom aerodromu u avgustu prošle godine obavljen prvi direktni međunarodni let, ukazano je na potencijal koji Čenej ima za međunarodni saobraćaj. Tada je na travnatu pistu sleteo avion iz Nemačke u kojem se nalazio direktor nemačke firme Maminger, Klaus Herpel, na putu da poseti svoju fabriku u Gospođincima.

Međutim, kako postojeći aerodrom poljoprivredno-sportskog karaktera i sa svojom travnatom pistom i tehničkim karakteristikama ne ispunjava uslove za odvijanje civilnog putničkog saobraćaja, planom se predviđa izgradnja savremenog aerodroma.

Naime, kako se navodi u planu, na Aerodromu Novi Sad–Čenej, predviđa se redovan linijski saobraćaj, saobraćaj niskobudžetnih avio-kompanija, turistički čarter, radnički čarter letovi i avio-taksi letovi, ali i regionalni saobraćaj.

Čenej bi, tako, trebalo da obezbedi povezivanje Vojvodine sa poslovnim centrima bivših jugoslovenskih republika i drugim okolnim zemljama. Osim toga, planirano je da se zadrže i sve funkcije sportske i poljoprivredne avijacije.

U tom cilju, na Čeneju se planira pista dužine 1.700 i širine 30 metara, na koju će moći da sleću avioni sa rasponom krila od 24 do 36 metara. Maksimalni kapacitet ovakvih aviona je oko 100 mesta, a uz to, aerodrom će imati i travnatu poletno-sletnu stazu.

Deo kompleksa aerodroma predstavlja i pristanišni kompleks koji se sastoji iz sportskog dela aerodroma, površine 3,14 ha i novog putničkog i kargo dela aerodroma, površine 3,58 ha.

U severnom delu prostora namenjenog pristanišnom kompleksu aerodroma zadržače se sportski deo aerodroma i predviđa se rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata, kao i platoa i saobraćajnih površina u funkciji osnovne namene tj. sportskog dela aerodroma i poljoprivredne avijacije.

U prvoj fazi dok ne bude izgrađen novi putnički i kargo deo aerodroma, ovaj sportski deo će obavljati istovremeno i funkciju putničkog civilnog aerodroma pa se u skladu sa tim omogućava i izgradnja pojedinih novih objekata.

To su upravna zgrada sa delom za prijem i otpremu putnika, servisi i garaža, platforma za parkiranje aviona, hangari za letelice, platforma za pranje aviona, objekat za smeštaj sportista, kontrolni punktovi i objekti potrebne infrastrukture i dr.

U južnom delu pristanišnog kompleksa, planira se prostor koji se namenjuje za izgradnju objekata u funkciji novog kompleksa putničkog i kargo pristaništa.

U ovom delu aerodroma se predviđaju pristanišna zgrada, tehnički blok sa kontrolnim tornjem, kontrolni punktovi, objekat vatrogasne službe sa rezervoarom za vodu, platforma za prihvat i otpremu, manipulativne površine, kargo magacin, odnosno objekat za skladištenje robe, rulne staze, parkinzi, skladišta kao i hotel.

Inače, kako kompleks aerodroma ima orijentaciju na Državni put IIA-100, planom se predviđa i povezivanje sa železnicom. U tu svrhu planira se kolosek koji će povezati kompleks aerodroma sa pružnim pravcem regionalnog karaktera Novi Sad–Bečej.

- Prilikom utvrđivanja obuhvata plana koji će definisati izgradnju aerodroma, obavezno je u granicu obuhvata uključiti i vezu sa železnicom - stoji u dokumentaciji.



Salaši i poslovna zona

Planom je predviđena i izgradnja salaša. Atar Čeneja, inače, poznat je po tome što obiluje velikim brojem salaša a čija je namena raznovrsna.

U novije vreme, navodi se, često se koristi u turističke svrhe, gde je organizovan ugostiteljski sadržaj upotpunjen sportsko-rekreativnim i drugim sadržajima, kao što je proizvodnja organske hrane itd.

- U skladu sa specifičnostima zatečenog stanja nastaviće se tradicija očuvanja postojećih salaša uz mogućnost promene namene i izgradnju novih salaša sa tradicionalnim odlikama. U severozapadnom delu prostora planira se druga i treća urbanistička celina, tj. izgradnja objekata namenjenih kompleksima salaša i poslovnim sadržajima - navodi se u planu.

Kada su u pitanju poslovni sadržaji planom je predviđeno da budu izgrađeni severno od kompleksa aerodroma u zoni na delovima prostora gde ne postoje prostorni uslovi za organizaciju salaša i gde je već započeta izgradnja poslovnih objekata.

- Osnovna namena planiranih sadržaja je poslovanje iz tercijarnih delatnosti, oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, ali i realizacija poslovnih sadržaja iz drugih oblasti, a koje neće imati štetan uticaj na okolno poljoprivredno zemljište.

Pošto se nalazi uz kompleks aerodroma, planirana zona poslovanja treba da se orijentiše na uslužno i proizvodno zanatstvo, turizam, odnosno sadržaje koji bi na određeni način nadopunili i obogatili funkciju aerodroma, predviđeno je planom.


Primedbe građana

Građani koji žele, mogu da ulože žalbu do 27. novembra, dokle traje javni uvid u prostorijama JP Urbanizma, u Mesnoj zajednici Čenej ili na sajtu ovog preduzeća.

Javna sednica komisije za planove, na kojoj će se razmatrati eventualne primedbe, biće organizovana 17. decembra u amfiteatru Spensa, u 9 sati.

S. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.