Izvor: eKapija | Utorak, 06.04.2010.| 15:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povratne gajbice za sve grane prehrambene industrije - jedinstven sistem kompanije "L.A.B.B. Group"

Korišćenjem plastičnih povratnih gajbica, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, otkupne stanice, trgovački lanci mogu da uštede 50% u poređenju sa upotrebom kartonske i drvene ambalaže. Ta usluga dostupna je i u Srbiji, jer je kompanija "L.A.B.B Group" pokrenula proizvodnju čipovanih plastičnih gajbi i prva u svetu implementirala RFID ("Radio frequency identification") tehnologiju u povratnu ambalažu. U jedinstveni pogon u Šidu, koji je otvoren u novembru 2009. godine, investirano je više od 300 miliona dinara.

- Prednosti upotrebe plastičnih gajbi šidske kompanije su i u boljem čuvanju kvaliteta proizvoda, boljoj cirkulaciji vazduha pri skladištenju i transportu, gajbice se mogu koristiti od njive do maloprodajnog objekta bez dodatnog prepakivanja proizvoda. Korišćenjem ovih gajbica stvaraju se preduslovi za implementaciju svih standarda propisanih EU. Ukoliko korisnik ošteti ambalažu, ne snosi nikakav trošak, samo je u obavezi da vrati delove, koji se potom uključuju u proces reciklaže - objašnjava u razgovoru za "eKapiju" Vera Kojić, menadžerka "L.A.B.B. Group".

Osim na polju ekonomičnosti poslovanja, korišćenjem gajbica se direktno štiti životna sredina jer se prave od materijala koji se lako reciklira posle prestanka i korišćenja, dok je indirektna korist sprečavanje seče šuma.

Svaka plastična gajba firme "L.A.B.B. Group" ima ugrađena po dva čipa sa strane u koja se pomoću ručnog čitača ubacuje kompletna deklaracija o proizvodu, dok se primenom RFID tehnologije olakšava pozicioniranje, praćenje i brže očitavanje svih podataka o proizvodu.

Gajbice se svakodnevno iznajmljuju različitim proizvođačima koji svoju robu u njima dostavljaju otkupljivačima. Otkupljivači robu prepakuju, a prazne gajbe se dovoze u perionicu gde se detaljno čiste i peru. Gajbe se prate elektronskim sistemom praćenja od izlaska iz magacina "L.A.B.B." pa do povratka u perionicu. U perionici se gajbe razdužuju iz sistema i nakon čišćenja i pranja predaju u magacin gde se ponovo uvode u elektronski sistem za praćenje.

Vladimir Pavlović i Vera Kojić

Kako kaže naša sagovornica, ovaj sistem omogućava kompaniji "L.A.B.B." da vidi gde se gajbe nalaze, ko od proizvođača ima potrebu za praznim gajbama, koliko imaju praznih gajbi kod pojedinih otkupljivača što omogućava da na vreme organizuju prevoz novih gajbi do proizvođača i odvoženje praznih od otkupljivača.

- Našim korisnicima nudimo kompletnu uslugu - proizvodnju gajbica, iznajmljivanje povratne ambalaže, transport, pranje, dezinfekciju. S obzirom na to da je veliki broj jedinica u pitanju, olakšali smo pozicioniranje i praćenje gajbica uvođenjem RFID tehnologije. Nudimo našim korisnicima uvođenje RFID tehnologije ako uđu u sistem. Trgovački lanac ima mogućnost da preko RFID dobije kompletnu deklaraciju o proizvodu. Ovaj sistem zamenjuje bar kod – objašnjava menadžerka "L.A.B.B. Group".

Ona navodi da proces kreće od dobavljača koji od njih iznajmi ambalažu.

- On ubacuje sve podatke o proizvodu, kada dostavi proizvod u magacin trgovačkog lanca ukoliko je trgovački lanac u RFID sistemu operater u tom trgovačkom lancu može da ima sve podatke o proizvodu – kaže Vera Kojić.

Ona napominje da će pojedinačni proizvođači sporije uvoditi RFID tehnologiju ali očekuje da će i oni uskoro uvideti značaj te novine.

- Za sada su individualni proizvođači zadovoljni što imaju mogućnost upotrebe jeftinije ambalaže, ali nije nemoguće da ulože i u RFID tehnologiju s obzirom na to da RFID znači imati samo jedan čitač veličine mobilnog telefona, ukucaju se svi podaci o proizvodu i pređe se preko gajbice sa robom – kaže Vera Kojić.

Proizvod kompanije "L.A.B.B Group", povratna ambalaža sa RFID tehnologijom, ove godine bio je nominovan za nagradu investicije godine "Aurea 2010".

Sagovornica "eKapije" kaže da je "L.A.B.B. Group" okrenut srpskom tržištu, ali da planiraju i proširenje usluge i u druge zemlje.

- To se, pre svega, odnosi na mogućnost koja sada postoji da dobavljači srpskih trgovinskih lanaca u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Grčkoj iznajme naše gajbice i dovoze u njima robu na naše tržište.

Mogućnost da naši proizvođači u povratnoj ambalaži izvoze robu na druga tržišta, kompanija planira za naredni period.

"L.A.B.B." je do sada sarađivao sa "Swisslion Takovo", "Interpromom" iz Beograda, firmom "Blik trade" iz Kikinde, "Golden Garden" iz Subotice, "PIK Južni Banat" iz Bele Crkve i drugima.

- Jedna od eminentnih otkupljivačkih kuća na srpskom tržištu "Swisslion" je prošlogodišnji otkup odradio u povratnoj ambalaži, a do sada su dobavljačima nabavljali drvenu ambalažu u kojoj su im oni dopremali robu. Imali su dosta otpada, ambalažu nisu mogli potpuno da iskoriste u sledećoj sezoni. "Swisslion" je najveći otkupljivač viljamovke kod nas. Dali su nam pozicije svojih dobavljača mi smo im isporučili ambalažu potom je roba u ambalaži stigla u "Swisslion" magacin. Kad su preuzeli robu mi smo pokupili ambalažu.

"L.A.B.B. Group" otkupljuje plastične predmete od polipropilena i polietilena koje prerađuje, a potom koristiti u daljoj proizvodnji. Taj projekat je pokrenut u maju 2009, a reč je o otkupu uglavnom plastičnih stolova i stolica i drugih predmeta od "pune" plastike koji se plaćaju 10 dinara po kilogramu.

Prateći potrebe tržišta "L.A.B.B. Group" je unapredila svoj asortiman proizvodnjom plastičnih gajbi namenjenih isključivo za prodaju. Izrađene su od polipropilena i namenjene za transport, skladištenje i distribuciju voća i povrća. U slučaju da korisnik ošteti tu ambalažu, "L.A.B.B Group" nudi mogućnost otkupa svojih proizvoda, radi reciklaže i ponovne prozvodnje.

- U slučaju da naši korisnici skladište robu u našoj povratnoj ambalaži, a imaju problem prilikom izvoza ne mogu da obezbede povrat ambalaže mi nudimo mogućnost kupovine naše ambalaže.

Osim u voćarstvu i povrtarstu povratna ambalaža može da se koristi i u drugim granama prehrambene industrije.

- Ove gajbice mogu da se koriste i za mleko i mlečne prerađevine, meso i mesne prerađevine. Šveđani skoro 70% roba u prometu distribiraju u povratnoj ambalaži, čak se upotrebljava i farmaceustskoj industriji, elektronskoj. Može da se pakuje sva roba koja gabaritima odgovara toj ambalaži.

Proračun utroška drveta za izradu gajbica

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 2008. godinu rod jabuke je bio 235.601.000 kg. Transport jabuke do kupca vrši se u drvenoj ambalaži.

Za navedeni rod neophodno je bilo 15.706.733 komada drvenih gajbi. Od 1 m3 topole moguće je izraditi 700 gajbi, što znači da je neophodno bilo iseći 22.435 m3 topole uz napomenu da je iskorišćenost 1 m3 60%.

Kada se navedenim podacima doda potreba za sečom šuma kako bi se izradile gajbe i kartonske kutije za ostale voćne i povrtarske vrste dolazi se do cifre koja značajno ugrožava ekologiju naše zemlje. Ta ambalaža se posle upotrebe baca.

S.O.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.