NavMenu

(Pristop) Rast BDP-a Srbije u prvoj polovini 2005. - 6.1%

Izvor: Pristop Ponedeljak, 14.11.2005. 11:34
Komentari
Podeli

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prvoj polovini ove godine porastao je za 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je prošle nedelje pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Srbije Andra Milojić.

On je ocenio i da bi BDP u ovoj godini mogao biti veći od projektovanih 4,8 odsto. Kako je objasnio Milojić, svoja očekivanja bazira na podacima o industrijskoj proizvodnji, koja za devet meseci ove godine nije imala pad, kao i na daljem rastu u oblasti trgovine, saobraćaja i finasijskog sektora. On je kazao da je stopa rasta BDP-a u 2004. godini u odnosu na 2003. godinu bila 9,3 odsto. Milojić je precizirao da je BDP u 2004. godini bio 1.130 milijardi dinara, odnosno oko 18 milijardi evra. Prema njegovim rečima, najveći uticaj na prošlogodišnji rast BDP-a imao je rast u oblasti trgovine na veliko i malo, saobraćaja i veza, odnosno, mobilne telefonije, kao i rast u finansijskom sektoru koji je ostvaren kroz veliku kreditnu aktivnost banka.

On je naglasio da se za obračun BDP-a Srbije, bez podataka za Kosovo i Metohiju, primenjije metodologija koja se koristi i u svetu, a usklađena je sistemom nacionalnih računa koji se bazira na širem konceptu proizvodnje i obuhvata materijanlna i nematerijalna dobra.

www.pristop.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.