NavMenu

Sve više vinarija u oplenačkom kraju - Vinski turizam jedna od najprosperitetnijih grana opštine Topola

Izvor: Glas zapadne Srbije Ponedeljak, 02.11.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)Ilustracija
Oplenački kraj od davnina je prepoznatljiv po vinovoj lozi i vinu. Davne 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević podigao je prvu vinariju pod brdom Oplenac, i on se smatra začetnikom vinogradarstva na ovim prostorima. Od te godine, kreće sve intenzivnije podizanje zasada pod vinovom lozom pa se tako sada u opštini Topola nalazi oko 500 hektara vinograda i osam registrovanih vinarija.

- Srbija može da podiže vinograde, za razliku od zemalja gde postoje ograničenja, tako da smo zbog toga u prednosti. Ozbiljnim vinarstvom Oplenački kraj je počeo da se bavi posle podizanja prve vinarije kralja Aleksandra, potom kreće podizanje vinograda i vinarije Aleksandrović u Vinči. Od tada pa do sada mi smo izrasli u ozbiljnu regiju ali mnogo toga još treba da se uradi. Pre svega mislim na prateći sadržaj koji mora da prati vinski turizam, jer vinski turista je ozbiljan i zahtevan gost. Da bi ga zadržali nekoliko dana morate imati prateće sadržaje, odličnu kuhinju, smeštaj, da se restoranska usluga poboljša i uskladi sa vinima koja se služe, kako bi to bilo karakteristika Oplenačke regije, kao što to ima Toskana - kaže za TopPres direktorka TO "Oplenac" Ljiljana Todorović.

Prema njenim rečima vinski turizam je jedna od najprosperitetnijih grana opštine Topola, jer su poljoprivreda i turizam grane na koje se Topola oslanja kada je razvoj u pitanju. Godišnja poseta u vinarijama na prostoru opštine Topola je oko 30.000 gostiju.

- Iako prema statistici vinski turizam ne zadovoljava potreban broj gostiju koji će pokriti korišćenjem svih ostalih usluga taj dodatni turistički prihod, svakako je nešto u šta treba ulagati u smislu dati dodatne podsticaje. U ovom trenutku opština Topola ima osam registrovanih vinarija, to su registrovane vinarije sa punim geografskim poreklom grožđa, imaju svoje vinograde. Ono što nedostaje to su degustacione sale, i nisu sve otvorene za posetu. Kraljeva vinarija, vinarija Aleksandrović, Arsenijević, PIK Oplenac i Stari Oplenac su u potpunosti opremljene za posetioce - rekla je Ljiljana Todorović.


Pored pomenutih vinarija u selu Lipovac su još tri vinarije koje su registrovane, Zmajevac, DeLena i Rogan. Takođe, u ovom malom selu nalazi se još nekoliko vinarija koje su u pripremi.

- Imamo četiri vinarije u pripremi koje će brzo biti spremne u potpunosti, krenule su sa podizanjem zasada pa potom ostalo. Lipovac je selo koje se veoma razlikuje od ostalih sela jer više od 40 godina prima slikare i domaćini se ozbiljno bave seoskim turizmom. Takođe u selu su i dve destilerije, savremeno opremljene pa je Lipovac selo koje ima ozbiljan potencijal za dalji razvoj - tvrdi Todorović.

Ona ističe da se u Topoli u osam registrovanih vinarija proizvodi oko dva miliona litara visoko kvalitetnih vina, sa 80 različitih etiketa. Sva ova vina izložena su u Kraljevoj vinariji gde se takođe nalazi i degustaciona sala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.