NavMenu

U selu Tržac razvija se vinski turizam - Noćenje u isluženim vinskim bačvama

Izvor: Naše selo Nedelja, 01.11.2020. 11:09
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zeljkodan/shutterstock.com)Ilustracija
Porodica Minić iz Župe Aleksandrovačke bila je pionir među malim vinarijama, koje su se prvenstveno zalagale za vraćanje autohtonih sorti tamjanike i prokupca. Posle više od dve decenije truda, najviše su odmakli i u vinskom turizmu.

Kad dođete u selo Tržac, smešteno na obroncima Župe, koju krase ustalasani brežuljci i blagi, zeleni dolovi, shvatite svu vrednost ove vinogorske pitomine.

Za one koji žele da prenoće spremni su bungalovi od upotrebljavanih vinskih bačvi. Sedam isluženih vinskih bačvi je prerađeno u šest dvokrevetnih soba sa kupatilom i jednu malu degustacionu sobu, što predstavlja zanimljivu turistučku ponudu. Osim toga, kod Minića postoje i dve velike degustacione sale, pa se tu često mogu zateći zainteresovani posetioci koji probaju vina. A tu je i bazen.

A u Vinskoj kući Minića sve podseća na slavnu prošlost, jer Mića ne želi da potomci zaborave ko su i od koga su potekli. Dvadesetih godina prošlog veka točionice i kafane porodice Minić pod imenom Velika Župa uspešno su radile u više gradova tadašnje Kraljevine.

- Ovo je malo porodično imanje, osnovano 1988. godine. Ja sam drugi vinar u Srbiji koji se usudio da ponovo počne da pravi i pakuje privatno vino. To tada nije bilo zabranjeno, ali nije bilo dozvoljeno. Sedam-osam godina radio sam kao fizičko lice i borio sam se za to da onaj koji ima svoj vinograd, može da pakuje i proda svoj proizvod. Prvi sam dobio dozvolu za rad, međutim, nisu mogli da naplaćuju porez i napravili su da to može da radi samo pravno lice ili preduzetnik. Tako sam sve prepustio sinu da nastavi da se muči, dok ja uživam - kaže Mića.

U familijarnu oazu Minića, dolaze i turisti iz Rusije, Francuske Nemačke, Austrije , Norveške, ali i domaći gosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.