Izvor: eKapija | Subota, 31.10.2020.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Mojkovcu će biti izgrađen ekskluzivni turistički rizort

(Foto: YouTube/screenshot)
Vlada Crne Gore usvojila je Predlog urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju hotela, turističkog naselja, odnosno turističkog rizorta na katastarskoj parceli u Mojkovcu, u zahvatu Prostorno-urbanističkog plana Opštine Mojkovac.

Predlog urbanističko-tehničkih uslova (UT) usvojen je na prošloj sednici Vlade po zahtevu kompanije Mulroney Trading Limited Kipar, koja je vlasnik lokacije i koja na tom prostoru planira veliku investiciju, pišu Dnevne novine.

Katastarska parcela 348/1 ima površinu od 134,77 hiljada m2, a shodno izdatim urbanističko tehničkim uslovima novoizgrađeni hotel, rizort ili sličan sadržaj mora imati najmanje 150 ležajeva najviše kategorije. U pitanju je lokacija koja je u blizini nekadašnje fabrike Vukman Kruščić.

Planom namene površina to područje predviđeno je za izradu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) "Novi Mojkovac" i definisano je kao poslovno komercijalni centri i objekti, a u sklopu te odrednice su generalne namene rad i privreda i površine za turizam i mešovitu namenu, kao i delom stanovanje.

- U daljoj planskoj razradi treba težiti da turizam bude jugozapadno bliže Tari, kao nastavak već planirane turističke namene, a poslovanje severoistočno, odnosno na preostalom delu lokacije - navodi se u urbanističko-tehničkim uslovima.

Shodno zahtevu vlasnika urbanističke parcele, a u skladu sa smernicama plana višeg reda, na tom prostoru ovim UT omogućava se prva faza realizacije kompleksa i određuje se namena turizam, sa mogućnošu izgradnje hotela, odnosno turističkog rizorta u jugozapadnom delu lokacije, kapaciteta najmanje 150 ležajeva visoke kategorije.

- U narednim fazama realizacije sagledaće se ponovno celokupni prostor i definisati optimalni raspored preostalih sadržaja u severoistočnom delu katastarske parcele koji je trenutno van definisane zone gradnje, a što će biti predmet detaljne planske dokumentacije uz preporuku prethodnog organizovanja urbanističko-arhitektonskog konkursa - konstatuje se u dokumentu.

U Urbanističko-tehničkim uslovima Vlada je definisala šta tačno podrazumeva pod određenim pojmovima.

Pod pojmom hotel podrazumeva se poslovni objekat u kojem se obavlja ugostiteljska delatnost pružanja usluga smeštaja, pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, sa recepcijom, holom, restoranom sa kuhinjom i smeštajnim jedinicama. Hotel može imati depadans i vile.

- U hotelima udeo smeštajnih kapaciteta mora biti najmanje 70% u osnovnom objektu hotela, a najviše 30% u vilama ili depadansima. Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 70%, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 30% - navodi se u Uslovima.

U turističkim naseljima udeo smeštajnih kapaciteta mora biti najmanje 30% u osnovnom objektu hotela, a najviše 70% u vilama ili depadansima.

- Ukupna planirana površina prostora za osnovne objekte hotela je najmanje 30%, a ukupna planirana površina za depadanse ili vile je najviše 70%. Pod pojmom turistički rizort podrazumeva se vrsta ugostiteljskog objekta koji predstavlja funkcionalnu i poslovnu celinu i u kojem se obavlja ugostiteljska delatnost na površini od minimum pet hektara, sa minimum jednim hotelom kapaciteta minimum 60 smeštajnih jedinica kategorije najmanje četiri zvezdice i turističkim vilama, sa raznovrsnom strukturom sadržaja ponude koju čine: velnes centri, restorani, sportski tereni ili drugi sadržaji - dodaje se u Uslovima.

Vlada je propisala da budući hotel mora biti u funkciji 12 meseci godišnje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.