Izvor: Blic | Nedelja, 01.11.2020.| 16:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Petlja Sopot kod Pirota biće završena za mesec dana, pola godine pre roka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)
Petlja Sopot kod Pirota biće završena krajem novembra, a ne na proleće, jer je izvođač radova Integral inženjering povećao broj radnika i mašina na gradilištu.

Petlja Sopot omogućiće meštanima 14 pirotskih sela direktnu vezu do njiva, tako da neće više morati da prelaze 12 i više kilometara preko Pirota ne bi li stigli do svojih useva. Dok nije izgrađen istočni krak Koridora 10 meštani su koristili alternativni put koji više ne postoji.

- Do sada su ugrađena 134 metra šipova prečnika 1.500 milimetara, ugrađeno je 210.000 kilograma armature i oko 1.800 kubika betona. Napravljen je nadvožnjak preko auto-puta koji povezuje dva državna puta 259 i 221, ugrađeno je preko 240.000 kubika materijala za izradu nasipa. Izvedena je potpuno nova odvodnja sa asfalta i drenaža podzemnih voda. U toku su radovi na ugradnji asfalta - objašnjava Miloš Popović, diplomirani građevinski inženjer ogranka Integral inženjeringa Niš.

Kako kaže, radove izvodi ogranak Integral inženjeringa Niš, a projekat finansira Evropska banka za rekonstrukcije i razvoj. Vrednost radova je oko 2.200.000 EUR.

Petlja Sopot daće veliki zamajac turizmu u istočnoj Srbiji pošto se ostvaruje direktna veza i sa regionalnim putevima Pirot-Niš i Pirot-Zaječar. Takođe, nova saobraćajnica bi trebalo da podstakne i opšti napredak staroplaninskih sela. Ovim projektom biće ostvarena veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem...
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.