NavMenu

Puna primena elektronskih faktura od 1. januara 2022. godine

Izvor: Tanjug Subota, 31.10.2020. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Helloquence)Ilustracija
Elektronske fakture još su jedan korak ka digitalizaciji poslovanja koji će firmama olakšati svakodnevni rad, a u Ministarstvu finansija navode da će njihova puna primena početi od 1. janauara 2022. godine.

Izrada zakona o elektronskom fakturisanju je u toku, sagledavajući najbolju praksu u Evropskoj uniji, kao i relevantne direktive i strandarde, kažu za Tanjug u Ministarstvu. Usvajanje tog zakona se, kako navode, očekuje najkasnije tokom prvog kvartala 2021. godine.

Objašnjavaju da uvođenje elektronskih faktura u Srbiji podrazumeva korak napred ka digitalizaciji društva i usklađivanje s poslednjim trendovima u razvoju poslovanja kako u Evropi, tako i celom svetu.

Navode da sistem podrazumeva razmenu elektronskih faktura kroz jedinstvenu platformu, čime će se znatno unaprediti digitalizacija poslovanja, poboljšanje likvidnosti privrede, ubrzanje poslovnih tokova, izveštavanje, kao i ekološki benefiti kao što su smanjena upotreba papira, tonera i slično.

Namera je, dodaju, da ovaj vid digitalizacije bude dominantan oblik fakturisanja.

Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da će elektronske fakture uneti poprilično velike promene na nivou cele privrede, jer će papirne fakture otići u istoriju. Naveo je da bi papir trebalo potpuno da izađe iz upotrebe, a on je upravo najviše korišćen pri kreiranju faktura.

- Sačekaćemo zakon da bismo videli kakva će biti forma i kako će se odvijati razmena elektronskih faktura - rekao je Trbojević za Tanjug.

Naveo je da će svakako postojati prelazni period za uvođenje elektronskih faktura, te da već danas privredni subjekti koji posluju s velikim sistemima primenjuju sistem elektronskih faktura.

Kaže da su elektronske fakture značajna promena koja bi trebalo da doprinese bržoj i jeftinijoj razmeni faktura i bržoj komunikaciji korišćenjem savremenih tehnologija.

Ono što je, navodi Trbojević, jako značajno za računovođe i za sve firme jeste da će sam proces skladištenja biti mnogo jeftiniji. Postoje, navodi, primeri velikih firmi koje imaju kompletna skladišta, stotine kvadrata gde skladište svoju dokumentaciju.

- Sve će to biti isključivo elektronski, odnosno onlajn, tako da će biti potreban jedan mali hard disk i to će biti više nego dovoljno da skladište kompletno svoje poslovanje ili će ga čuvati na cloudu - kaže Trbojević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.