NavMenu

Skoro 200 evropskih aerodroma pred kolapsom - Ugroženo 277.000 radnih mesta

Izvor: BANKAR Subota, 31.10.2020. 09:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)Ilustracija
Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički saobraćaj ne počne oporavljati od šoka od korona virusa.

Ova čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mesta i čine 12,4 mlrd EUR evropskog BDP, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati efekat na ekonomije i dovesti do "kolapsa značajnog dela" evropskog sistema avio-transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog veća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije korona virusa, koji je samo u septembru smanjio putnički saobraćaj za 73%. Evropski aerodromi opslužili su prošlog meseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 mlrd EUR duga tokom krize a prema proceni ACI-ja, to iznosi skoro 60% njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

- Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam meseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove poslovanja, a kamoli kapitalnih troškova - rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro, te samo "približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.