Izvor: BANKAR | Subota, 31.10.2020.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Skoro 200 evropskih aerodroma pred kolapsom - Ugroženo 277.000 radnih mesta

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/MichaelGaida)
Udruženje evropskih aerodroma upozorava da su u narednim mesecima 193 aerodroma u riziku od nesolventnosti ako se putnički saobraćaj ne počne oporavljati od šoka od korona virusa.

Ova čvorišta omogućavaju 277.000 radnih mesta i čine 12,4 mlrd EUR evropskog BDP, navodi se u izjavi ove organizacije.

Iako su aerodromi koji se suočavaju s nesolventnošću uglavnom manja regionalna čvorišta, njihovo zatvaranje može imati efekat na ekonomije i dovesti do "kolapsa značajnog dela" evropskog sistema avio-transporta, prema podacima Međunarodnog aerodromskog veća (ACI) koje prenosi Russia Today.

Ni veći aerodromi nisu imuni na uticaj pandemije korona virusa, koji je samo u septembru smanjio putnički saobraćaj za 73%. Evropski aerodromi opslužili su prošlog meseca 172,5 miliona putnika manje, čime se ukupan obim izgubljenih putnika u ovoj godini povećao na 1,29 milijardi.

Top 20 evropskih aerodroma povećalo je tokom krize svoj dug za 16 mlrd EUR duga tokom krize a prema proceni ACI-ja, to iznosi skoro 60% njihovih prihoda ostvarenih u uobičajenim okolnostima tokom godine.

- Objavljeni podaci daju dramatično sumornu sliku. Osam meseci nakon izbijanja krize, svi evropski aerodromi iscrpljuju gotovini kako bi ostali otvoreni, a prihodi su daleko od toga da mogu pokriti troškove poslovanja, a kamoli kapitalnih troškova - rekao je Olivier Jankovec, generalni direktor ACI Europe.

ACI je pozvao vlade da pruže veću podršku pogođenom sektoru i rekao da ponovno uvođenje karantina radije nego testiranja ne donosi ništa dobro, te samo "približava evropske aerodrome rubu svakim danom koji prolazi".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.