Izvor: Beta | Petak, 30.10.2020.| 16:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirot ima spremne projekte za čiju realizaciju očekuje pomoć Vlade Srbije

(Foto: ollirg//shutterstock.com )
Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je danas Agenciji Beta da Pirot ima spremne brojne projekte za čiju realizaciju očekuje pomoć Vlade Srbije i resornih ministarstava a vrednost pojedinih projekata je i do nekoliko miliona evra.

- Nadam se da će nova Vlada prionuti na posao i za narednih godinu i po dana ostvariti rezultate - rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, Pirot ima spremne projekte za mnoga ministarstva, za finansiranje iz gradskog budžeta za narednu godinu, za javna preduzeća i za prekograničnu saradnju.

- Vrlo brzo ćemo uspostaviti kontakt sa ministrima. Imamo set spremnih projekata za čiju realizaciju ćemo tražiti pomoć ministarstava. U Pirotu će početi izgradnja otvorenog plivačkog bazena i to je jedan od projekata za čiju izgradnju su potrebna značajna finansijska sredstva. Siguran sam da ćemo ovaj bazen izgraditi sredstvima iz gradskog budžeta, a ako bude pomoći države, ona je svakako dobrodošla - rekao je Vasić.

Vasić je dodao da Pirot ima i nekoliko projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

- Reč je o projektima za izgradnju Kompostane, proširenje postojeće Regionalne deponije, završetak radova na sekundarnoj separaciji otpada i instaliranju opreme za ovu separaciju. Imamo projekat sanacije postojećeg smetlišta. Uveliko se završava izrada studije izvodljivosti za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Zaista je reč o značajnim i skupim projektima iz ove oblasti. Imamo i projekte oko zamene vodovodne mreže u gradu i završetak kanalizacije u selima Berilovac i Izvor - rekao je Vasić.

Od ostalih projekata, Vasić izdvaja izgradnju zgrade Službe za hitnu medicinsku pomoć, Doma za starije, uredjenje fasade i zgrade Doma Vojske, kupovinu zemljišta u staroj industrijskoj zoni, izgradnju Transportno-logističkog terminala u Slobodnoj zoni i saobraćajnice do terminala, opremanje nove industrijske zone...

- Imamo projekte u vrednosti od milion dinara do nekoliko miliona evra - rekao je Vasić.

Prema Vasićevim rečima, Pirot godinama unazad uspešno sarađuje sa nemačkim organizacijama HELP i GIZ i Nemačkom razvojnom bankom KFW.

- Nemci daju podršku zemljama i regionima jugoistočne Evrope da bi one osnažile svoju ekonomiju. U saradnji sa HELP-om donira se oprema za pokretanje sopstvenog posla osetljivim grupama i malim preduzetnicima u gradu, GIZ organizuje obuke za poslodavce. Sa KFW-om smo radili dosta u oblasti vodosnabdevanja i toplifikacije grada. Najverovatnije će glavni finansijer, ako ne i stoprocentni za izgradnju postojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti upravo Nemačka razvojna banka KFW a reč je o kapitalnoj investiciji - rekao je Vasić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.