Izvor: Zrenjaninski | Petak, 30.10.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Napreduju radovi na revitalizaciji kanala Begej - Krajem novembra gotova staza koja će spajati Zrenjanin i Temišvar

(Foto: Aktron / Wikimedia Commons)
U sklopu međuregionalnog projekta BEGA za revitalizaciju navigacione infrastrukture na Begeju, na teritoriji Zrenjanina do sada je izgrađena obaloutvrda na Begeju i postavljen plutajući pristan. Kao deo pripremnih radova za izgradnju pristana obavljeno je i izmuljenje na početku stare okretnice za brodove.

- Uređenje obale i postavljanje pristana otvara mogućnost za korišćenje turističkog potencijala Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav. Podstiče i razvoj nautičkog turizma u Zrenjaninu i okolini. Kroz ove radove je takođe prepoznat potencijal ovog hidrosistema kao mogućeg pokretača u oblasti plovidbe i saradnje između Srbije i Rumunije - navode u Javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine".

Na pitanje portala zrenjaninski.com, u kojoj su fazi radovi na realizaciji projekta BEGA, u "Vodama Vojvodine" odgovaraju da se rekonstrukcija hidročvorova Klek i Srpski Itebej odvija prema utvrđenoj dinamici.

- Projektom BEGA planirano je da se u sklopu građevinskih radova izvede demontaža dotrajalih delova, zemljani, betonski, zidarski i mnogi drugi radovi. Mašinski radovi podrazumevaju sanaciju, zamenu ili demontažu određenih delova brodskih prevodnica. Na ustavama će biti zamenjen jedan broj tablastih zatvarača. Ostali elementi će biti očišćeni i premazani antikorozivnom zaštitom - navodi se u odgovoru.

U preduzeću napominju da će se rekonstrukcijom ovih hidročvorova promeniti trenutno loše stanje objekata. Stvoriće se preduslovi za njihov širi značaj.

- Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja, ovi objekti evidentirani su kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom. Zato se se sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Na oba hidročvora zadržaće se ručni pogon mehanizama kako bi se ispunio zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture - objašnjavaju u JVP Vode Vojvodine.

I izgradnja dela biciklističke i radno-inspekcione staze je u završnoj fazi, a završetak radova se očekuje krajem novembra ove godine. Ova dvonamenska staza će u budućnosti spajati Zrenjanin sa Temišvarom, u ukupnoj dužini od 75 kilometara.

Pokrenut je i projekat gradnje novog graničnog prelaza Srpski Itebej – Otelek, koji je neophodan da bi biciklistička staza i vodeni put od Zrenjanina i Temišvara bili u punom kapacitetu. Realizacija tog posla teče pod ingerencijom Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Celokupni zamašni projekt BEGA završiće se tokom sledeće godine.

U posebnoj vesti pogledajte šta još predviđa prostorni plan revitalizacije Begeja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE