Izvor: Tanjug | Četvrtak, 29.10.2020.| 15:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Doneti pravilnici za raspodelu radio frekvencija - Korak bliže ka 5G mreži

Ilustracija (Foto: Pixabay / mohamed_hassan)
Dosadašnji Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić doneo je 21. oktobra pravilnike o utvrđivanju plana raspodela frekvencija u dva opsega od kojih je jedan "zlatan" jer je za buduću 5G mrežu.

Pravilnici o utvrđivanju Plana raspodele radio frekvencija u radio-frekvencijskom opsegu 3400-3800 MHz i opsegu 2500-2690 MHz objavljeni su u Službenom glasniku sa jučerašnjim datumom.

Pomoćnica ministra Irini Reljin za Tanjug kaže da je jedan od pravilnika postojao i ranije, ali nije sadržavao elemente koji bi omogućavali jednostavnu primenu 5G tehnologije.

- Mi imamo u našem zakonodavstvu primenjenu tehnološku neutralnost. U obavezi smo da sve tehnologije budu omogućene. Prosto to moramo da radimo. A u obavezi smo, i potrebi, da uvozimo i širimo nove tehnologije - kaže ona.

Za drugi pravilnik kaže je preimenovan u skladu sa evropskim principima koji se tiču dogovora na nivou evropske telekomunikacione organizacije i dodaje da su tu donose usaglašavanja na nivou regiona. - Mi smo ovim upotpunili našu regulativu. Oba pravilnika su u skladu sa planom namene radio-frekvencija koji je usvojen ove godine - kaže ona.

Reljin potvrđuje da smo donetim dokumentima korak bliže 5G tehnologiji i mreži u Srbiji.

- Bilo je neophodno da se donesu. Većina država u svetu je počinjala uvođenje 5G tehnologije iz opsega 3,4-3,8 GHz koji mi sada zovemo "zlatnim" radio-frekvencijskim opsegom, jer je jedan od najznačajnih u oblasti telekomunikacija u ovom trenutku - kaže ona.

Srbiji predstoji aukcija za prodaju prava korišćenja opsega za novu, odnosno 5G tehnologiju

- Naši operatori su već iskazali početnu želju da razvijaju nove tehnologije. Ministarstvo je pripremilo draft verziju pravilnika o minimalnim uslovima za aukciju. To će prilagoditi onom trenutku kada se aukcija bude raspisivala - ističe ona.

Posle aukcije uslediće izgradnja velike mreže u Srbiji a cilj države je da budući operatori imaju vrlo velike investicije u toj oblasti.

- Čekamo neki trenutak koji bi bio pogodan za razvoj ovih mreža. Na trenutak utiče i kovid situacija. Od početka kovida operatori pružaju podršku i imaju pune ruke posla. Mi treba da pronađemo optimalan trenutak za aukciju u skladu sa situacijom u kojoj se nažalost nalazimo - kaže Reljin.

Aukciju koja će biti novi korak ka novim tehnologijama, odnosno 5G, obaviće RATEL u skladu sa Pravilnikom o minimalnim uslovima koji postavlja Ministarstvo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.