Izvor: B92 | Četvrtak, 29.10.2020.| 13:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hrvatski telekom uključio 5G mrežu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com )
Hrvatski telekom (HT) je prvi u toj zemlji započeo s komercijalnim radom 5G mreže. U ovom trenutku 5G mreža dostupna je na područjima Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, saopštili su iz HT-a.

Kako se navodi, gradi 5G mrežu budućnosti koja će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te dalji razvoj telemedicine, prenosi Indeks.

Predsednik Uprave HT-a Kostas Nebis istakao je da je komercijalni početak rada 5G mreže velika prekretnica za tu kompaniju, ali i za celu industriju telekomunikacijau Hrvatskoj, jer se s 5G mrežom otvaraju prilike za brojne inovacije koje će omogućiti ekonomski i društveni razvoj.

- Sve napredne države svesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definisan kao stratešku tehnologiju. Primena 5G tehnologije omogućiće dalji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i AI u kontekstu 'pametnih i zelenih rešenja' u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru - kazao je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacione tehnologije HT-a Boris Drilo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.