Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.10.2020.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta donose izmene Zakona o porezima na imovinu i kako će se oporezivati pomoćni objekti

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Javnost se ustalasala oko izmena Zakona o porezima na imovinu ali se u suštini radi o dve različite stvari. Jedna izmena je novo oslobađanje, a druga novo razvrstavanje predmeta oporezivanja porezom na imovinu, a ne novi namet na pomoćne objekte, objašnjava za eKapiju Đerđ Pap, direktor firme Fiskal Pro.

Pap ističe da se prva izmena tiče poreza na imovinu koji plaćaju poljoprivrednici.

- Postojećim propisima od plaćanja ovog poreza bili su oslobođeni samo oni poljoprivrednici koji su bili obveznici poreza na dohodak građana. U principu to su poljoprivredna gazdinstva koja su ušla u sistem PDV pa po tom osnovu vode knjige i obveznici su poreza na dohodak građana.

Izmena propisa, prema njegovim rečima, proširuje krug onih koji su oslobođeni plaćanja poreza na imovinu i na ostala poljoprivredna gazdinstva (koja nisu obveznici poreza na dohodak građana).

- Naravno, oslobođenje se odnosi samo za onaj deo imovine koji su namenjeni i koriste se isključivo za primarnu poljoprivrednu proizvodnju - dodaje Pap.


Pomoćni objekti

Druga izmena koja je izazvala kontraverze u javnosti je vezana za drugačiji opis i novo razvrstavanje predmeta oporezivanja porezom na imovinu. Do sada važeći zakon je poznavao četiri vrste nepokretnosti. Ako zanemarimo zemljište to su bili: stan, kuća za stanovanje, poslovne zgrade i garaže.

- Utvrđivanja iznosa poreza na imovinu lokalna poreska uprava, uprošćeno rečeno vrši pomoću tri elemenata: kvadratura nepokretnosti, zona u kojoj se nalazi i tržišna vrednost kvadrata nepokretnosti koja se utvrđuje odlukom lokalne samouprave. Naravno, potpuno je logično da je vrednost kvadrata nepokretnosti kuće ili stana, značajno veća od vrednosti kvadrata garaže. A pomoćni objekti su do sada smatrani delom kuće ili stana.

Nacrt novog zakona, objašnjava naš sagovornik, izmešta "pomoćne objekte" u tačku gde se pominju garaže pa će i vrednost kvadrata pomoćnog objekta od 2021. godine biti oporezovano kao vrednost kvadrata garaže tj. značajno manje nego do sada.

- Takođe se, posebnim članom, preciznije definiše šta se smatra pomoćnim objektom - kaže Pap.

U ovu kategoriju spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne, kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva, ekonomski objekti (u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja), kao i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2021. godine, a javna rasprava trajaće do 4. novembra 2020. godine.


I. Milovanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.