Izvor: Tanjug | Četvrtak, 29.10.2020.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mladi kineski milijarderi zaradili 223 mlrd USD 2020.

(Foto: vovan/shutterstock.com)
Mladi kineski milijarderi ove godine su stekli rekordno zajedničko bogatstvo veće od 223 mlrd USD u vreme dok se celi svet bori sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih nekoliko decenija, navodi se u najnovijim podacima liste kineskih bogataša Hurun Rich List.

Kina je u 2020. godini imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina, pokazuju podaci Huruna, koje je prenela američka televizija Si-En-Bi-Si.

Ove godine beleži se značajan rast deonica u oblasti tehnologije, što je mnogima otvorilo put u rast bogatstva usred pandemije korona virusa.

Time se ukupan broj kineskih milijardera povećao na 878, s ukupnim bogatstvom većim od četiri biliona dolara.

Kina je u 2010. godini imala 189 milijardera, podseća CNBC.

- Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo koje je stvoreno u samo jednoj godini. Kineski preduzetnici su prošli puno bolje nego što se očekivalo. Uprkos pandemiji, uspeli su da dostiknu rekordan nivo - rekao je Rupert Hjudžvert, predsednik Hurun riporta.

Na vrhu liste nalazi se 39-godišnja Huijan Jang koja se smatra najbogatijom ženom u Aziji sa bogatstvom od 33,1 mlrd USD.

Ona je većinski deoničar Country Gardem, kompanije za razvoj nekretnina koju je osnovao njen otac 1992. godine, prenosi američka televizija.

Među najvećim mladim milijarderima su Zetijan Zang i njen suprug Kijangdog Liju, vlasnici kompanije za onlajn kupovinu JD.com sa bogatstvom od 27 mlrd USD, 34-godišnji Hao Jan, predsednik građevinske kompanije Pacific Construction Group koji je nagomilao 21,3 mlrd USD, suosnivač i vlasnik kompanije ByteDance Jiming Zang sa bogatstvom od 16,2 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.