Izvor: Tangosix | Sreda, 28.10.2020.| 14:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izraelci uspostavljaju proizvodnu liniju bespilotnih letelica u Rumuniji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)
Izraelska kompanija Elbit Systems planira da sledeće godine u Rumuniji uspostavi liniju za montažu višenamenskog taktičkog bespilotnog sistema visokih performansi Hermes 450.

To je 16. oktobra na svom Fejsbuk profilu napisao potpredsednik Odbora za odbranu, javni red i nacionalnu bezbednost Poslaničkog doma Rumunije (donji dom dvodomnog parlamenta) Ovidju Raecki.

- Činjenica da izraelski Elbit Group želi da 2021. godine otvori liniju za montažu Hermesa 450 u Rumuniji, da podrži napore modernizacije rumunske armije, odlična je vest - napisao je Raecki dodajući da će se, s obzirom na činjenicu da će projekat biti razrađen sa partnerima iz Rumunije, pojaviti evropske izvozne mogućnosti, prenosi portal Tangosix.

U odvojenoj Fejsbuk objavi od 13. oktobra, Raeči je izvestio da će se u naredne tri godine Rumunija usredsrediti na investicije u korvete, helikoptere i sisteme za protivpodmorničku borbu.

- Ako je poslednjih godina akcenat programa modernizacije armije očigledno stavljen na raketne sisteme zemlja-vazduh (Patriot) i raketne sisteme zemlja-zemlja (HIMARS), kao i na punu operativnost aviona F-16, u sledeće tri godine Rumunija će se fokusirati na duo korvete-helikopteri – napisao je Raețchi i obavestio da se Bukurešt priprema za opsežan program za višenamenske, jurišne i posebno protivpodmorničke helikoptere koji će, zajedno sa korvetama i protivpodmorničkim sistemima učiniti da pozicija Rumunije u rejonu Crnog mora bude značajno ojačana.

Rumunija je među vodećim državama NATO po potrošnji za odbranu, ali je loše upravljanje nekim programima nabavke za posledicu imalo ozbiljna kašnjenja, posebno što se tiče korveta, helikoptera i taktičkih bespilotnih letelica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.