NavMenu

Priprema se izmena Zakona o porezima na imovinu - Novi nameti za pomoćne objekte ili poresko oslobađanje?

Izvor: eKapija Sreda, 28.10.2020. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Izmenama Zakona o porezima na imovinu predviđeno je da se porez plaća i na pomoćne objekte, a za njih će se, prilikom obračunavanja visine nameta, primenjivati prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta. Ovaj zakon trebalo bi da stupi na snagu od 1. januara 2021. godine. Iz Ministarstva finansija navode da predloženim izmenama zakona može da se smanji poresko opterećenje za pomoćne objekte i proširi poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

U radnoj verziji nacrta izmena i dopuna ovog zakona, koje je objavilo Ministarstvo finansija, uz građevinsko, poljoprivredno, šumsko i drugo zemljište, stanova, kuća za stanovanje, poslovnih zgrada i drugih građevinskih objekta koji služe za obavljanje delatnosti, kao i garaža, sada su dodati i pomoćni objekti.

U ovu kategoriju spadaju bunari, bazeni, rezervoari, cisterne, kotlarnice, podrumi, šupe za smeštaj ogreva, ekonomski objekti (u skladu sa zakonom kojim se uređuju planiranje i izgradnja), kao i nadstrešnice osnove preko 10 m2 koje su samostalni objekti.

Iz Ministarstva finansija su naveli da su pobrojane nepokretnosti i sada predmet oporezivanja porezom na imovinu.

- Predloženim izmenama i dopunama Zakona vrši se smanjenje poreskog opterećenja za pomoćne objekte i proširenje poreskog oslobođenja za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Primenom sadašnje zakonske odredbe nema osnova da obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, npr. građani, ostvare poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ako ta lica istovremeno nisu i obveznici poreza na dohodak građana na prihode od poljoprivrede i šumarstva - navode iz Ministarstva.

Predlaže se, kako ističu, da svi obveznici koji ne vode poslovne knjige mogu ostvariti poresko oslobođenje za navedene objekte (ako nisu ustupljeni drugom licu uz naknadu, na period koji u toku 12 meseci traje duže od 183 dana).

- Objekti koji su u funkciji glavnog objekta (osim garaža) razvrstavani su u istu grupu i oporezovani kao objekat u čijoj su funkciji. Predloženo je da se pomoćni objekti razvrstaju u istu grupu sa garažama (koje su takođe pomoćni objekti po svojoj suštini). To bi omogućilo da se poreska osnovica za te objekte utvrđuje primenom prosečnih cena garaža i pomoćnih objekata u istoj zoni, čime bi se smanjio poreski teret za te objekte - saopšteno je.

Odredbe zakona kojima se nadležnost Poreske uprave za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava prenosi na jedinice lokalne samouprave, primenjivaće se od 1. januara 2022. godine.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu trajaće do 4. novembra 2020. godine.

I. M.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.