Izvor: eKapija | Sreda, 28.10.2020.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Završena sanacija korita reke Kolubare - Za rehabilitaciju infrastrukture za odbranu od poplava EU opredelila 4,4 mil EUR

Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
U Valjevu je obeležen završetak sanacije korita reke Kolubare u okviru Projekta EU "Rehabilitacija infrastrukture za odbranu od poplava". U okviru ovih radova obnovljena je kamena obloga do ispod pešačkog mosta, a istovremeno je i sanirano dno korita u dužini od 60m oštećeno u bujici krajem juna ove godine, čime je završena kompletna regulacija rečnog korita, saopštilo je JVP Srbijavode.

Radove je finansirala Evropska delegacija u Srbiji, koja je za sanaciju korita reke Kolubare i oko 800 m gornjih tokova Jablanice i Obnice, opredelila donaciju od ukupno 4,4 mil EUR.

- Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, prvi i osnovni zadatak bio da se svi oštećeni objekti vrate u prvobitno stanje, a zatim, zahvaljujući Vladi RS i delegacijama iz celog sveta koji su izdvojili sredstva, u prethodnih šest godina da se rekonstruišu i igrade novi, kako bi se dostigao neophodan stepen bezbednosti - rekao je Goran Puzović, direktor JVP Srbijavode.

On je dodao da je 21. vek-vek ekologije i pozvao sve građane da brinu o rekama kako bi sve eventualne probleme prepoznali na vreme i sprečili moguće akcidente.

- Klimatske promene su tu i one donose mnoge izazove sa sobom. Moramo zaštiti sebe od prirode, ali isto tako i prirodu, odnosno klimatske promene su te koje su pokazale da se moramo boriti protiv svih promena koje su izazvane ljudskom rukom - rekao je Adrijen Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.