NavMenu

Kod Skupštine će se graditi podzemna garaža na četiri nivoa, sa 284 parking mesta i zelenim krovom - Pogledajte kako će izgledati (FOTO)

Izvor: eKapija Sreda, 28.10.2020. 10:11
Komentari
Podeli
(Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)
Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju podzemne javne garaže u Vlajkovićevoj ulici. Zona u kojoj je planirana izgradnja javne podzemne garaže nalazi se ispod uređene parkovske površine, na prostoru između zapadnog krila objekta Narodne skupštine i Vlajkovićeve ulice, Trga Nikole Pašića i Kosovske.

Kako se navodi u dokumentaciji, planirana je izgradnja četiri podzemne etaže. Kapacitet garaže je 284 parking mesta, ukupne bruto površine 10.000 m2. Osim površina za parkiranje putničkih automobila, u sklopu garaže je predviđeno parkiranje 40 bicikala i motocikala, punjači za električna vozila, službene, pomoćne i tehničke prostorije

Planirana su dva kolska pristupa garaži - ulaz u Vlajkovićevoj i izlaz u Kosovskoj ulici. Kolski ulaz u garažu je jednosmeran iz Vlajkovićeve ulice, a izlaz iz garaže je u Kosovsku ulicu i takođe je jednosmeran. Rampe za ulaz, odnosno izlaz imaju po dve saobraćajne trake i po dva uređaja za kontrolu pristupa (na svakoj saobraćajnoj traci).

Pešački pristupi garaži planirani su na ulazu iz Vlajkovićeve ulice i u sklopu javnih površina na krovu garaže u skladu sa dominantnim pešačkim tokovima.

Nadzemni nivo planirane podzemne garaže usklađen je sa nivelacijom obodnih zelenih i pešačkih površina. Zadržavaju se postojeći pešački pravci, kao i plato na nivou krova prve podzemne etaže.
Pogled iz Vlajkovićeve (Foto: Centar za planiranje urbanog razvoja CEP/ Urbanistički projekat)Pogled iz Vlajkovićeve
Projektovan je i zeleni krov garaže, koji će bit uređen kao zelena površina i oblikovan u skladu sa ambijentom preostalog dela parka, kao zaštićene okoline kulturnog dobra. Predviđeno je delimično vraćanje u prvobitno stanje postojeće zelene površine, uz manje intervencije u okviru parternog uređenja, kao što su: preoblikovanje postojećeg platoa, popločavanje platoa i pešačkih staza zastorom visoke reprezentativnosti (granitne ploče), ozelenjavanje, osvetljenje, opremanje elementima urbanog mobilijara, sve u cilju poboljšanja estetskih i funkcionalnih karakteristika prostora.

Nivo podrum 0 (kota 114,65mnv) - Na ovoj etaži su predviđene službene prostorije, prostorija za naplatu karata, toaleti za posetioce, prostorija za parkiranje bicikala kao i dvosmerna rampa, koja povezuje ovaj nivo sa Vlajkovićevom ulicom i sa etažom podrum –1. Takođe, na ovom nivou su predviđene automatske rampe za kontrolu pristupa, tehničke prostorije, kao i stepeništa i stepenište za vatrogasni pristup.

Nivo podrum –1 (kota 111,50mnv) - Na ovoj etaži je projektovan garažni prostor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru se nalaze 93 PM, od kojih su 6 PM za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa ostalim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe, ulazne i izlazne. Ulazna rampa sa po dve vozne trake povezuje ovaj nivo sa nivoima podrum 0 i podrum –2. Rampa za izlaz sa dve vozne trake povezuje ovaj nivo sa Kosovskom ulicom i sa nivoom podrum –2.

Nivo podrum –2 (kota 108,35mnv) - Na ovoj etaži je projektovan garažni postor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru se nalaze 93 PM, od kojih su 6 PM za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa ostalim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe (uzlazno /silazne), svaka sa po dve vozne trake, koje povezuju ovaj nivo sa nivoima podrum –1 i podrum –3.

Nivo podrum –3 (kota 105,20mnv) - Na ovoj etaži je projektovan garažni prostor, stepeništa, lift i stepenište za vatrogasni pristup. U garažnom prostoru ove etaže se nalazi 98 PM, od kojih su 3 PM za osobe sa invaliditetom. Kolska veza sa gornjim etažama se ostvaruje pomoću dve rampe (uzlazno /silazne), svaka sa po dve vozne trake, koje povezuju ovaj nivo sa nivoom podrum –2.

Investitor je CSI Parking Investment DOO, a nosilac izrade urbanističkog projekta Centar za planiranje urbanog razvoja CEP.

Javna prezentacija trajaće od 5. do 12. novembra 2020. godine.

I. M.

Fotogalerija
Podzemna garaža u Vlajkovićevoj
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.