Izvor: Beta | Sreda, 28.10.2020.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

RSE: Kina od EU uzela posao rekonstrukcije pruga u Srbiji

(Foto: kikovic/shutterstock.com )
Većim delom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali delom i dokumentaciju koju je pripremila Evropska unija (EU) na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji, a reč je o modernizaciji oko 400 kilometara železničkih pruga koje decenijama propadaju, prenosi Radio Slobnodna Evropa (RSE).

Pozivajući se na podatke o učešću EU u finansiranju modernizacije železnica u Srbiji, koje je dobio od delegacije EU u Srbiji, RSE navodi da je EU kroz bespovratna sredstva bila uključena u brojne projekte na modernizaciji železničkih pruga, za ključne i najduže deonice – ka granicama sa Madjarskom na severu i sa Severnom Makedonijom na jugu.

U delegaciji EU za RSE su rekli da su i dalje spremni da "finansijski učestvuju na važnom infrastrukturnom projektu izgradnje pruge izmedju Beograda i Niša".

Tu napominju da su o tome razgovarali i sa zvaničnicima Srbije, koji, međutim, kao partnera na ovom projektu ističu Kinu.

U delegaciji EU kažu da je projekat pruge izmedju Beograda i Niša, čija je ukupna dužina 240 kilometara, medju ključnim inicijativama koje je su prepoznate kao deo Ekonomsko investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

- EU veruje da može da ponudi najbolje moguće uslove za velike investicije poput ove. Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je predstavljen u Beogradu pre samo nekoliko dana (8. oktobra) odličan je okvir za našu buduću saradnju sa Srbijom na razvoju infrastrukture - navodi se u pisanoj izjavi delegacije EU u Srbiji.

RSE, koji u opširnom tekstu pominje prugu Beograd-Budimpešta i druge projekte, navodi da mada se ističe da "različiti partneri doprinose ukupnom kvalitetu, u Srbiji se, u kontekstu modernizacije železnica, u prvi plan ističu projekti sa Kinom i Rusijom, kod kojih se modernizacija pruga realizuje kroz kreditna zaduživanja".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.