Izvor: eKapija | Sreda, 28.10.2020.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šta predviđa plan za metro na Makiškom polju - Podzemno-nadzemna trasa linije 1, četiri stanice, gradnja glavnog depoa i park&ride

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Daniel Caluian/shutterstock.com)
Planom detaljne regulacije dela Makiškog polja predviđena je, između ostalog gradnja dela planirane trase metro linije 1, sa dve stanice na površini terena i dve podzemne stanice, kao i gradnja glavnog deopa.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 682 ha i na njoj su planirane površine javnih namena: saobraćajne površine, površine za infrastrukturne objekte i komplekse, komunalne površine i objekti, zelene površine, šume, vodne površine, površine za objekte i komplekse javnih službi i površine za sportske objekte i komplekse.

Planirane su i površine ostalih namena koje obuhvataju: površine za stanovanje, mešovite gradske centre, površine za komercijalne sadržaje, površine za privredne zone i površine za verske objekte i komplekse.


Metro saobraćaj

U obuhvatu plana nalazi se deo planirane trase metro linije 1 (Železnik-Mirijevo, sekcija 1: Železnik - Požeška), sa dve stanice na površini terena (Železnik i Makiš) i dve podzemne stanice (Žarkovo i Bele vode). Planirano je da trasa na početnom delu bude izgrađena po površini, a od stanice Makiš, trasa metroa je planirana u plitkom iskopu.

Glavni depo metroa je planiran uz trasu metro linije 1, od Ulice Bore Stankovića do stanice Makiš.


Uslovi za izgradnju trase metroa

U obuhvatu plana planiran je koridor za metro liniju 1, odnosno prostor za smeštaj dva koloseka širine 1.435 mm, sa međusobnim rastojanjem osa koloseka od 4 m i zaštitnim pojasom od minimun 3 m od spoljne ivice šine.

Površine za perone planirati širine 4 m i orjentacione dužine 120 m.

Orijentaciona dimenzija zone površinske metro stanice je 120 m dužine sa 35 m širine. Ukoliko se ukaže potreba, prilikom dalje razrade metro sistema, površina zone stanice se može povećati. U okviru stanice mogu se naći i komercijalni sadržaji (trgovina i ugostiteljstvo).

Orijentacione dimenzije zone podzemne metro stanice su 120 m dužine sa 35m širine. Ukoliko se ukaže potreba, prilikom dalje razrade metro sistema, površina zone stanice se može povećati. Stanica javnog gradskog prevoza na koridoru metroa biće građena sa pripadajućim sadržajima (biletarnice, sanitarni čvorovi, kancelarije, tehničke prostorije) i horizontalnim i vertikalnim komunikacijama. U okviru stanice mogu se naći i komercijalni sadržaji (trgovina i ugostiteljstvo).

U skladu sa rešenjem iz Generalnog projekta metro linija 1 i 2, zaključeno je da se glavni depo locira u Makišu, neposredno uz ranžirnu stanicu, opremljen i projektovan za održavanje kompletnog voznog parka i garažiranje linije 1. Ukupna površina depoa iznosi oko 40 ha.

Projektom depoa treba obezbediti: dnevno, preventivno i korektivno održavanje voznih sredstava, održavanje infrastrukture, garažiranje voznih sredstava, nadgledanje radne mreže i testiranje voznih sredstava.

Da bi ispunio ove funkcije depo treba da sadrži: stanicu za servisiranje, postrojenje za pranje vozova, objekat za održavanje vozova, fiksno postavljenu radionicu za održavanje, koloseke za garažiranje, objekte za administrativne poslove, parking za automobile, drumski pristup za automobile i kamione (za dostavljanje robe potebne za održavanje), centar za kontrolu rada i probni kolosek.

Planirana namena površina
Planirana namena površina (Foto: Grad Beograd/ Urbanistički zavod Beograda)

BG voz

Granicom plana obuhvaćen je i deo trase planirane dvokolosečne pruge u sistemu BG voza - deonica Makiš-Beograd Ranžirna B-Ostružnica. Planirana pruga vodi se paralelno sa postojećom prugom Beograd Ranžirna B-Ostružnica.

Uslovi za izgradnju železničke pruge za BG voz podrazumevaju da saobraćajnice budu planirane paralelno sa koridorom pruge tako da razmak između železničke pruge i i saobraćajnice bude toliki da se između njih mogu da se postave svi uređaji i postrojenja potrebni za obavljanje saobraćaja na pruzi i putu.

Takođe, na početno-završnoj stanici planirane linije 3 BG voza, Ž.S. Makiš planirano je ukrštanja sa linijom 1 metro sistema.


Parkiranje

Za planirane sadržaje potrebno je obezbediti potreban broj parking mesta u okviru pripadajućih parcela. Za sve nove objekte se planira obezbeđenje potrebnog broja parking mesta u okviru pripadajuće parcele, osim za objekte predškolskih ustanova (PU) za koje se parkiranje rešava van kompleksa, kao i deo potreba za parkiranjem za osnovne i srednje škole.


Biciklistički saobraćaj

U obuhvatu plana, biciklističke staze su planirane u svim postojećim i planiranim ulicama, osim u regulaciji Savske magistrale. Širina jednosmerne biciklističke staze iznosi 1,5 m.

Trase biciklističkih staza planirati tako da se u zoni stajališta javnog prevoza pruža isključivo iza stajališnog platoa.


Javni parking - park&ride

Javni parking-park&ride je planiran u bloku 97, a pristup se ostvaruje preko saobraćajnice Nova 35.

Minimalne dimenzije parking mesta su 2,3 m x 5 m kod upravnog i koso organizovanog parkiranja, a kod podužnog parkiranja minimalne dimenzije parking mesta su 2 m x 5,5 m.

Obrađivač plana je Urbanistički zavod Beograda, a javni uvid traje do 27. novembra 2020. godine.

I. M.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE