Izvor: Tanjug | Sreda, 28.10.2020.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još 5,4 mlrd EUR pomoći za privrednike u Italiji

Ilustracija (Foto: Pixabay / RGY23)
Italijanska vlada odobrila je novi finansijski paket pomoći privrednicima pogođenim najnovijim restriktivnim merama u borbi sa epidemijom korona virusa, samo nekoliko sati pošto je registrovan novi dnevni crni rekord obolelih i skočio broj umrlih.

Kako prenosi Reuters, premijer Đuzepe Konte i ministar ekonomije Roberto Gualtijeri saopštili su u utorak na konferenciji za medije u Rimu da će za razne oblike pomoći privredi biti izdvojeno 5,4 mlrd EUR.

- Vlada je donela uredbu koja će obezbediti hitnu kompenzaciju sektorima koje su trenutno u najtežoj situaciji -rekao je Konte.

Ranije je Ministarstvo zdravlja objavilo je da je prema poslednjim podacima, novoobolelih od korona virsa 21.994, a da je umrla 221 osoba, što je prvi put od sredine maja da je u jednom danu preminulo više od 200 ljudi.

Premijer Konte je u nedelju naredio zatvaranje barova i restorana u 18 sati, potpuno zatvaranje gimnastičkih sala, bioskopa i bazena, što je izazvalo proteste u zemlji.

Reuters dodaje da su istovremeno, dok su Konte i Gualtijeri govorili u premijerovom kabinetu, oko 200 krajnjih desničara nedaleko od vlade, na Pjaca del Popolo, sukobilo s policijom.

Reuters prenosi i procene da nove mere neće povećati planirani deficit BDP-a od 10,5%, a Gualtijeri tvrdi da italijanske javne finansije dobro stoje i da ovim novim merama neće biti ugrožene.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.