Izvor: eKapija | Utorak, 27.10.2020.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nova infrastruktura Aerodroma Nikola Tesla Beograd prošla najstrože testove

(Foto: Belgrade Airport)
Na Aerodromu Nikola Tesla sprovedena je i uspešno izvršena provera operativne pripremljenosti novih infrastrukturnih kapaciteta.

Po završetku izgradnje i opremanja nove čekaonice za pristup udaljenim pozicijama na aerodromu, organizovan je niz funkcionalno-operativnih proba kojim se potvrđuje usklađenost novoizgrađenih delova pristanišne zgrade sa standardnim operativnim procedurama (SOP), saopštila je kompanija Belgrade Airport.

- U okviru ove vežbe, testirani su na funkcionalnom i operativnom nivou novi infrastrukturni kapaciteti i simulirani su procesi koji odgovaraju realnim uslovima koji prate prihvat i otpremu putnika na let. Izvršena je simulacija u realnom vremenu procesa od prijave na let, do ukrcavanja u avion, što podrazumeva prijavu putnika na šalteru, ulazak u tranzitnu zonu i prolazak kroz KD kontrolu - navodi se u saopštenju.

Potom su, dodaje se, testirana 3 scenarija: otprema putnika na let putem autobusa, otprema putnika na let putem novoformiranih pešačkih koridora (direktno do vazduhoplova na poziciji), preko platforme, a u okviru trećeg scenarija, simulirano je ponašanje celokupnog sistema u uslovima požara u putničkoj čekaonici, odnosno izvršena je potvrda evakuacionih tokova u vanrednim okolnostima.Podsetimo, u okviru uvodnih radova na modernizaciji infrastrukture i proširenju putničkog kapaciteta, kompanija Belgrade Aiport je izgradila novu čekaonicu za pristup udaljenim pozicijama, sa ukupno 130 mesta u prizemlju Terminala A i dva direktna izlaza na platformu.

- Čekaonica je u potpunosti prilagođena svima kategorijama putnika, a materijali, paleta boja i teksture primenjene su po prepoznatljivom Vinci standardu, tako da je ovo primer budućeg izgleda enterijera aerodroma. Nekoliko dana nakon ove vežbe, nove čekaonice A7a i A7b biće spremne za operativnu upotrebu, a njihovo korišćenje zavisiće od potreba kapaciteta u skladu sa globalnom pandemijom kovid-19 - navode iz ove kompanije.

Pored predstavnika menadžmenta kompanije Belgrade Airport, vežbi su prisustvovali i predstavnici davaoca koncesije, kompanije AD Aerodrom Nikola Tesla, kao i predstavnici Air Serbia, Direktorata civilnog vazduhoplovstva i granične policije MUP RS. Sve aktivnosti izvedene su u skladu sa preporukama i merama prevencije od Kovid 19 koje su propisale nadležne institucije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.