NavMenu

Podrum Deđanski širi proizvodnju vina poznatih vršačkih sorti - U Malom Središtu gradiće vinariju sa apartmanima i kulom s pogledom na gudurički vrh, vinograde i polja lavande

Izvor: eKapija Utorak, 27.10.2020. 15:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ah_fotobox/shutterstock.com)Ilustracija
Malo Središte kod Vršca polako postaje veliko središte vršačkih vinara. U ovom selu već postoji desetak vinarija koje privlače i domaće i strane goste, a u sada je u planu izgradnja još jedne.

Kako je za eKapiju kazala Marija Deđanski, vlasnica vršačkog vinskog podruma Deđanski, ovaj etablirani proizvođač vina iz našeg čuvenog vinskog grada planira da proširi proizvodnju na Malo Središte izgradnjom vinarije kapaciteta 20.000 litara vina godišnje, na parceli površine oko 6.500 m2.

- Vinarija Deđanski proizvodi vino iz sopstvenih zasada vinograda na površini od oko 4 hektara. Sorte koje gajimo su sovinjon blan (sauvignon blanc), muskat otonel (muscat ottonel), merlo (merlot), i muskat hamburg (muscat hamburg) kao stona sorta koju koristimo i za proizvodnju rozea. Inače, Vršac je poznat po muskat otonelu, proslavilo ga je to grožđe, a i mlađa populacija voli takva poluslatka i polusuva vina – priča Marija.

Nova vinarija, prema projektu koji je izradio Metrum Ing iz Vršca, imaće tehnološko-proizvodni deo i vinski podrum, kao i turistički deo sastvaljen od recepcije za prijem gostiju, degustacione i prezenatacione sale i kule-vidikovca, a u planu je i nekoliko apratmana za prenoćište gostiju i 12 parking mesta.
Planirani izgled vinarije (Foto: Metrum Ing/Urbanistički projekat, screenshot)Planirani izgled vinarije

Kako ističe Marija Deđanski, vinarija će imati kapacitet za prijem desetak gostiju u jednoj turi, koji će imati priliku da obiđu i proizvodni deo, probaju i kupe vina, ali i da uživaju u njima i u pogledu sa kule koja će gledati na gudurički vrh, jedinstven brdski reljef redak za Vojvodinu, kao i na manastir Malo Središte s jedne strane, dok će s druge strane biti uređeni potok, vinogradi i polja lavande.

Ona dodaje da su već dobili građevinsku dozvolu i da početak gradnje očekuju najkasnije sledeće godine, kada bi trebalo da dobiju i finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede za realizaciju ovog projekta.

Inače, Deđanski trenutno proizvode oko 5-6 hiljada litara godišnje. Iako će proizvodnju izgradnjom vinarije učetvorostučiti i proširiti zasade vinograda za još 4 hektara, dalje od toga, kako kaže naša sagovornica, neće ići, jer ne žele industrijsku produkciju.
Vina vinarije Deđanski (Foto: Podrum Deđanski/Foto: Stevica Deđanski)Vina vinarije Deđanski

- Mi proizvodimo ograničene serije visokokvalitetnog vina i želimo da tako i ostane – ističe Marija dodajući da je pritom reč o vinima sa pristojnom cenom, što je, kaže, retkost u Srbiji, jer su naša vina u odnosu na Evropu skupa.

Deđanski vina plasiraju se mahom restoranima u Beogradu, a Marija kaže da su najčešči gosti vinarije upravo iz glavnog grada, ali i iz inostranstva.


- Degustacija u vinarijama je način da se vina brendiraju, pa gosti kasnije u restoranima znaju šta traže. Vršac je doživeo ekspanziju vinskog turizma poslednjih godina, pa gosti dolaze i iz udaljenih zemalja, poput Rusije. Ipak, najviše ih ima iz Nemačke, jer je stanovništvo okolnih sela pre Drugog svetskog rata bilo pretežno nemačko, poput Gudurice, koja je već čuvena po svojim brojnim vinarijama i festivalu "Gudurička zlatna jesen", ali i po tome što u tom selu živi 16 različitih nacija. To je podstaklo udruženje "Vinsko selo" da organizuje i festival "Dani mladih vina", koji već osam godina u februaru okuplja ljubitelje ne samo vina, već i dobrog zalogaja, s obzirom da se u to doba u vinskim podrumima služe raznovrsni nacionalni specijaliteti – navodi sagovornica našeg portala dodajući da se slične manifestacije planiraju i u Malom Središtu.

Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji za vinariju Deđanski, ovo selo je i prostornim planom Vršca definisano kao potencijalna seoska turističku zonu u okviru seoskog i izletničkog turizma.

- Fasada objekta vinarije Deđanski radiće se od prirodnog kamena iz majdana u blizini, čime se podstiče upotreba tradicionalnih materijala lokalnog karektera, a sve u cilju da se podstakne razvoj područja i očuva integritet sredine i duh mesta. Kada se vinarija završi, to će biti prepoznatljiv arhitektonski marker mesta za proizvodnju kvalitetna vina od lokalnih sorti spasenih od zaborava i okupljanje ljubitelja vinskog i religijskog turizma, ali i rekreativaca koje će privući nesvakidašnja bujna priroda i burna prošlost ovog kraja, kao i njegova raznovrsna kulturna bogatstva – stoji u projektu.

Branislava Petrović














Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.