Izvor: Tanjug | Utorak, 27.10.2020.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

NBS očekuje da će banke iskoristiti mogućnost "kredita na reč"

Ilustracija (Foto: love work 51/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije očekuje da će banke iskoristiti mogućnosti da građanima ponude kredite manjih vrednosti samo uz izjavu o zaposlenju i zaradi datu pod krivičnom i materijalnom odgovornošću. To je rečeno Tanjugu u centralnoj banci Srbije.

Krediti do 90.000 dinara uz izjavu građana kao relevantan dokaz zaposlenja i zarade jedna su iz seta privremenih mera donetih u cilju olakšavanja pristupa finansiranju građanima, koje su usvojene uvažavajući aktuelne epidemiološke prilike.

- Određeni broj banaka se u prethodnom periodu obratio NBS povodom pojedinih aspekata primene ove mere, jer efikasna procedura uz razumnu rizičnost osim građanima pogoduje i samim bankama, tako da očekujemo da će banke iskoristiti date mogućnosti - navodi se u odgovoru NBS.

Kako se navodi, inicijalni predlog da se krediti male vrednosti mogu odobriti bez pribavljanja potvrde poslodavca o visini primanja potekao je od strane samih banaka.

- Predlog je prilagođen i uvršten u mere saglasne aktuelnoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji, gde se nalaže minimiziranje socijalnih kontakata - navodi NBS.

Centralna banka naglasila je i da nije reč o obavezi za banke, već o regulatornoj mogućnosti.

NBS navodi i da je ova olakšica privremena i uvedena sa namerom da se putem pre svega digitalnih kanala komunikacije ili maloprodajnih objekata omogući odobravanje kredita manjih vrednosti sa kraćim rokovima dospeća po pojednostavljenoj i bržoj kreditnoj proceduri.

Krediti preko izjave građana, zbog toga nazvani i "krediti na reč", koje bi građani mogli da otplaćuju najduže 24 meseca kao mogućnost da ih banke ponude postoje od kraja avgusta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.