Izvor: Elektroenergetika | Utorak, 27.10.2020.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Japanska rešenja za odsumporavanje stižu u TE Nikola Tesla B

Gradnja sistema za odsumporavanje u TENT-u A (Foto: YouTube/screenshot)
Japanski proizvođač energetske opreme Mitsubishi Power dobio je narudžbinu za isporuku dva sistema za odsumporavanje dimnih gasova za TE Nikola Tesla B u Srbiji. Zapravo, radi se o nastavku narudžbine koja je već ostvarena za TE Nikola Tesla A. Naručeni sistemi imaju pojedinačnu snagu 670 MW, a u pogon bi trebalo da budu pušteni 2024. godine.

Kada budu ugrađeni, novi sistemi za odsumporavanje će značajno smanjiti emisije sumpornog dioksida iz obe elektrane, čak za 96%, čime će uveliko pomoći u ispunjenju zahteva Evropske unije u vezi sa štetnim emisijama iz srpskih termoelektrana na ugalj.

Naručilac opreme je EPS koji je vlasnik obe elektrane. Pri tome će se ostvariti i šira korist za srpsku privredu jer je Mitsubishi Power za taj projekt osnovao konzorcijum s tri domaće firme: Energotehnikom Južna Bačka, Goša Montažom i EX ING B&P Constructionom.

Mitsubishi će biti zadužen za vođenje projekta i sve njegove ključne elemente: od glavnog projekta do isporuke i ugradnje opreme, dok će lokalni partneri biti zaduženi za sanbdevanje opremom na lokalnom nivou, građevinske i instalacijske radove. Oprema za odsumporavanje biće proizvedena u Japanu, u fabrici Kure pokraj Hiroshime, objavio je američki energetski portal Power Engineering International.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.