Izvor: eKapija | Utorak, 27.10.2020.| 08:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lakše do razvojnih projekata za Gradišku, Srbac, Kozarsku Dubicu i Laktaše - LAG Savus planira izradu strategije ruralnog razvoja regije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)
Udruženje Lokalna akciona grupa Savus (LAG Savus) osnovano je 2012. radi unapređenja ruralnog i regionalnog razvoja, strateškog planiranja i sticanja novih znanja i vještina. Teritoriju regije u sklopu kojih djeluje LAG Savus čine grad Gradiška i opštine Srbac, Kozarska Dubica i Laktaši.

Kako je istakao za eKapiju Nemanja Davidović, koordinator za LAG Savus u Gradu Gradiška, veza između regionalnog i ruralnog razvoja prvenstveno se ogleda u činjenici da svaki regionalni razvoj, u manjoj ili većoj mjeri najčešće obuhvata i ruralna područja.

- Svaka politika razvoja i revitalizacije ruralnih područja s druge strane, trebalo bi biti uklopljena u regionalni kontekst sa stanovišta resursa, potreba i mogućnosti za održivost razvojnih rješenja - objašnjava.

Davidović kaže da jedna od najznačajnijih aktivnosti mora da bude i brendiranje regije, kako bi regija postala prepoznatljiva na tržišu, kako na lokalnom tako i na državnom, ali i globalnom.

- Brendiranje bi predstavilo veliki iskorak regije za budući razvoj i ulaganja u razne privredne grane. Prepoznatljivost brenda daje novu snagu i daje šansu za nove razvojne projekte - smatra Davidović.

Lag područje, kaže, sa značajnim kapacitetima za razvoj poljoprivrede i drugih ekonomskih aktivnosti na selu, ima odličnu priliku da putem LAG-a i sličnih struktura za podršku ruralnom razvoju, kroz razvojne projekte, promociju potencijala i vrijednih proizvoda omogući sveukupan razvoj ove regije i učvrsti međuopštinsku saradnju.

- Na osnovu definisanih projekata i strateških ciljeva, LAG treba da dobije podršku svih uključenih lokalnih zajednica, resornog ministarstva u Vladi RS kako bi mogao da kroz razvojne projekte privuče i dodatna sredstva iz drugih izvora. Ovdje se prvobitno misli na sredstva stranih donatora u BiH, IPA sredstva, ali i sredstva privatnih investitora, kako domaćih tako i stranih.

Davidović ističe da Lokalna akciona grupa Savus u narednom periodu ima u planu da započne izradu strategije ruralnog razvoja ove regije, koja će biti osnov za apliciranje na razne razvojne projekte, kao i traženje modela plasmana proizvoda pod brendom LAG-a.

- Takođe, od velikog značaja je i promocija i učlanjenje novih članova Lokalne akcione grupe - dodaje.

Projekti u kojima je do sada učestvovao LAG Savus su Sava Garden vrijedan više od milion maraka, "Škola malinarstva – šansa za socijalno ugrožena seoska domaćinstva", "Centar za Exportu podršku i realizaciju investicija iz Dijaspore – CERD, zatim "Kooperativa Srbac – jačanje i razvoj sektora jagodičastog, bobičastog i šumskog voća", kao i "Predstudija izvodljivosti za unapređenje upravljanja komunalnim čvrstim otpadom u regiji".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.