Izvor: eKapija | Utorak, 27.10.2020.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisana povelja - Banjaluka i Beograd i formalno pobratimski gradovi

Igor Radojičić i Zoran Radojičić (Foto: Grad Banjaluka)
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, potpisao je u ponedeljak, 26. oktobra, sa gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem povelju o bratimljenju između ova dva grada.

Banjalučki gradonačelnik rekao je da povelja o bratimljenju Banjaluke i Beograda predstavlja najviši mogući stepen saradnje dva grada, kao i da je prirodno da na takav način sarađuju.

- Za nas ovaj događaj nesumnjivo predstavlja važan, pa čak i istorijski događaj. Pobratimstvo u našem narodu ima poseban značaj. Pobratim se posebno pazi i čuva, i ističe se generacijama – kazao je on, saopšteno je na gradskom sajtu.

Banjaluka je, kako je istakao, konačno potpisala povelju o bratimljenju sa Beogradom.

- Iz Banjaluke se na Beograd i Srbiju gleda mnogo i gleda stalno, jer su i Beograd i Srbija naša zajednička prestonica i zajednička republika, i sa posebnim osećajem se prati sve ono što se ovde dešava – naveo je gradonačelnik Banjaluke.

Kako je istakao, važno je kada sarađujemo, kada se okupljamo i uspostavljamo što bolje veze.

- Naš narod sa obe strane Drine već sarađuje, i to: ekonomski, kulturno, sportski, obrazovno, a prijateljske i rodbinske veze su itekako razvijene. Važno je da mi kao predstvanici vlasti na svim nivoima dajemo dodatni znak i impuls za ovu sradnju – naveo je on.

Banjaluka je konceptualno glavni grad Republike Srpske i želi da se razvija kao jedan od regionalnih centara i, kako je naveo Radojičić – za Banjaluku su sva interesantna pitanja koja se tiču razvoja jedne metropole.

- Danas su standardi zeleni grad, pametni grad i Banjaluka je jedan od prvih gradova u regionu koji ima akcioni plan zelenog grada, a pripremamo strategiju pametnog grada – istakao je Radojičić.

Takođe, kako je istakao – radujemo se i ponuđenoj kulturnoj saradnji i većem prisustvu naših umentika u Beogradu.

Zoran Radojičić je kazao da je na inicijativu Grada Beograda potpisan sporazum o bratimljenju sa Banjalukom.

- Naše veze su mnogostruke, duboke i tradicionalne u svim segmentima, od privrede i ekonomije, i, pre svega, lične veze između dva grada su jako razvijene. Kroz ovu povelju otvaramo mogućnost dalje svestrane saradnje u svim oblastima i verujem da ćemo u tim segmentima napraviti iskorak u odnosu na prethodni period – rekao je on.

Kako je naveo, već ima mnogo toga zajedničkog što se dešava i u jednom i u drugom gradu.

Potpisivanje je obavljeno u svečanoj sali beogradskog Starog dvora, gde je sedište gradonačelnika Beograda, a prisustvovali su i zamenici gradonačelnika Goran Vesić i Srđan Amidžić, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i drugi zvaničnici dva grada.

Potpisivanjem Povelje, Banjaluka ulazi u red gradova koji su pobratimljeni sa Beogradom, kao što su Peking, Moskva, Pariz, Čikago.

Prethodno su gradske skupštine verifikovale povelju o bratimljenju Beograda i Banjaluke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.