Izvor: Tanjug | Utorak, 27.10.2020.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Vlada Slovenija nudi subvencije avio-kompanijama za 2021.

(Foto: My Good Images/shutterstock.com)
Vlada Slovenije nudi ukupno 5 mil EUR subvencija komercijalnim avioprevoznicima, koji bi bili spremni da u sledećoj sezoni osiguraju najmanje dve linije sedmično za povezivanje Ljubljane s drugim glavnim evropskim aerodromima.

Zainteresirani prevoznici moraju da se prijave na javni poziv, objavljen danas u Službenom listu Slovenije, kojim vlada finansijskim podsticajima nastoji u idućoj sezoni poboljšati vazduhoplovnu povezanost Slovenije s destinacijama u EU, ali i trećim odredištima izvan Unije.

Nastoje i da sačuvaju redovne linije koje se još održavaju ili obnoviti one koje su aviokompanije ukinule zbog posledica kovida-19, prenosi Hina.

Oni koji imaju linije sa Slovenijom ili nameravaju da otvore nove linije s nekim slovenačkim aerodromom imaju tri roka za prijavu, u okviru kojih će im se odobriti ukupno pet miliona evra: 1,5 milijona u prvom roku, 2,3 miliona u drugom i 1,2 mil EUR u trećem roku, prema hronološkom odvijanju letova tokom sezone iduće godine.

Oni koji se prijave na treći rok moraće, na primer, od 31. oktobra do 31. decembra iduće godine da imaju najmanje dve redovne linije iz neke od postavljenih destinacija s Ljubljanom.

Broj putnika na ljubljanskom aerodromu Brnik, kojom upravlja njemacki Fraport, naglo je pao ove godine i po optimističkom scenariju bilo bi do kraja godine oko pola miliona putnika, što je samo 30% onoga što su planirali pre ovogodišnje krize vezane za pandemiju Kovida-19.

Ponovno vraćanje na novo pređašnjih godina očekuje se tek u 2023. godini.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.