Izvor: eKapija | Ponedeljak, 26.10.2020.| 16:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pale dobijaju park na površini od 8.800 m2 - U planu gradnja česme, amfiteatra i pešačkih staza

Ilustracija (Foto: Andrew Angelov/shutterstock)
Na Palama je počela izgradnja jednog od najvećih parkova u RS - gradskog parka, koji će se prostirati na ukupnoj površini od oko 8.800 m2, te obilovati raznovrsnim sadržajima za decu i odrasle.

Prema informacijama projektanta, firme Graleks iz Pala, park će obilovati i zelenilom i biljnim materijalom, kako bi se stvorio mikro zeleni sistem koji stvara povoljnu mikro klimu unutar parka.

U park će se moći ući na tri ulaza, a glavni će biti levo od ulaza u školsko dvorište. Zelenom živicom i vegetacijom u obliku drveća biće odvojen od škole, što će predstavljati svojevrsnu tampon zonu koja će štititi školu od eventualne buke iz parka. Takođe, biće zasađen red stabala belog jasena duž ivice parka uz magistrani put Pale – Podgrab, sa ciljem fizičke i zaštite od buke - rekao je za "Paljanske novosti" Dragiša Trobok, direktor firme Graleks koja je projektant i nadzorni organ izgradnje parka.

Prema njegovim rečima, savremeni gradski park omogućiće višenamensko korišćenje prostora – pešačko kretanje, mesta zadržavanja, mesta susreta, realizaciju različitih aktivnosti iz domena sporta, rekreacije i zabave, održavanje različitih manifestacija, a sve uz adekavtan urbani mobilijar i prisustvo zelenila i elementa vode, prenosi istocno.com.

Projektom savremenog gradskog parka predviđeni su novi elementi urbanog mobilijara – klupe, korpe za otpatke, rasveta i slično. Između ostalog, biće izgrađen amfiteatar za održavanje časova u prirodi, koji će biti ograđen živom ogradom, kao zaštitom od buke, kao i dva igrališta za basket – manje i veće - istakao je Trobok.

On je dodao da će, izvan predviđene ograde oko parka, biti izgrađena pešačka staza, koja će povezivati postojeći podvožnjak sa ranije isprojektovanom pešačkom stazom uz Ulicu Branka Ćopića. Takođe, biće i sanirana postojeća pešačka staza od podvožnjaka do glavnog ulaza u dvorište OŠ Pale.

Trobok ističe da će u centralnom delu parka biti izgrađena gradska česma, dok će u drugoj fazi izgradnje parka biti izgrađen i spomenik u centralnom delu, kao i poseban objekat namenjen za javni toalet.

Iz firme Graleks ističu da je, izvan projektovane ograde parka, predviđeno formiranje pešačkih površina kojima se obezbeđuje bezbjedan pristup parku iz svih pravaca, kao i odvijanje pešačkog saobraćaja u situacijama kad su kapije na parku zatvorene, a uz ove staze takođe je planirana sadnja drveća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.