Izvor: Portal Analitika | Ponedeljak, 26.10.2020.| 16:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Krajem naredne godine znaće se da li ima nafte u crnogorskom podmorju

Ilustracija (Foto: huyangshu/shutterstock.com)
Projekat istraživanja nafte i gasa u Crnoj Gori ni u jednom trenutku nije bio pod znakom pitanja. Veliki broj aktivnosti u Crnoj Gori vezanih za istraživanje nafte i gasa se nesmetano odvija uprkos izmenjenim okolnostima poslovanja i u toku su pripremne radnje za prvo istražno bušenje koje će, prema sadašnjim procenama, početi u prvom kvartalu naredne godine, saopšteno je Portalu Analitika iz nacionalne Uprave za ugljovodonike.

Precizirali su da je logistička baza uspostavljena u Luci Bar i da je već dopremljen dobar deo materijala koji će biti korišćen za istražno bušenje.

- Postrojenje za prvo istražno bušenje trenutno se nalazi na Malti gde se vrše finalne provere i pripreme pre dolaska u crnogorski akvatorijum. Prema programu bušenja, prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju trajaće oko 180 dana rada. Ukoliko se aktivnosti budu odvijale po planu, za očekivati je da do kraja 2021. godine imamo informaciju da li u crnogorskom podmorju na predmetnim lokalitetima postoji ugljovodonični resurs ili ne - naveli su iz Uprave za ugljovodonike u odgovorima na upit Portala Analitika.

Iz Uprave za ugljovodonike su podsetili da su koncesionari Eni i Novatek, u skladu sa obavezama iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, izvršili 3D geofizička istraživanja krajem 2018. godine.

- Na prikupljenim podacima je izvršen procesing tokom 2019. godine. Tako procesirani i obrađeni podaci su interpretirani i na osnovu njih definisane su lokacije na kojima će biti vršena prva istražna bušenja. Početkom ove godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima na kojima će se vršiti bušenje i na kojima će biti instalirana bušačka platforma, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna. Jedna bušotina, i to bušotina za koju je planirano da ide do dubine od 6.500 metara, biće bušena 27 km jugozapadno od Bara. Na tom jestu dubina mora je 100 metara. Druga, plića bušotina će ići do 1.500 metara dubine i trebalo bi da proveri postojanje gasnog prospekta. Ova bušotina će biti nešto bliža i nalaziće se na 15,6 km od Luke Bar - ističu iz Uprave za ugljovodonike.

Bezbedna životna sredina aposlutni prioritet

Iz Uprave za ugljovodonike napominju da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine usvojila Elaborat o proceni uticaja istražnog bušenja na životnu sredinu, čime su se stekli uslovi za prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju.

Naglašavaju da je kompanija Eni, koja će vršiti bušenje prve istražne bušotine, globalno najiskusnija kompanija kada je riječ o bušenjima u Jadranskom basenu, što je, dodaju, razlog više za optimizam da će ovo bušenje proteći bez incidenata.

Odgovarajući na pitanje da li industrija nafte i gasa ima budućnost, iz Uprave za ugljovodonike uveravaju da će nafta i gas, u decenijama koje dolaze, imati nezamjnjivu ulogu na energetskoj karti sveta, iako se ide ubrzanim korakom prema obnovljivim izvorima energije.

Upitani da li se planira raspisivanje novih tendera za istraživanje nafte i gasa u našem dijelu Jadrana, iz Uprave za ugljovodonike su naglasili da je fokus Crne Gore na predstojećem istražnom bušenju i njegovim rezultatima.

- Možemo reći da ne samo mi, već celi reon Jadranskog basena sa pažnjom prati kako će se odvijati istražno bušenje, jer će to u velikoj meri odrediti pravac i dinamiku budućih istraživanja celog regiona. Rezultati istraživanja će odrediti i dinamiku objavljivanja novih tendera - zaključili su iz Uprave za ugljovodonike.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.