Izvor: Beta | Ponedeljak, 26.10.2020.| 12:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od dijaspore u Srbiju stiglo čak pola milijarde evra manje

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Raten-Kauf)
Priliv novca u Srbiju po osnovu doznaka iz inostranastva od januara do avgusta ove godine manji je za gotovo pola milijarde evra u odnosu na isti period lane, pišu današnje Večernje novosti.

Prema poslednjim platno-bilansnim podacima Narodne banke Srbije (NBS), ukupan priliv po osnovu doznaka, ličnih transfera, za sedam meseci iznosio je 1,912 mlrd EUR - za 446,8 mil EUR manje nego 2019. godine. U NBS su za Novosti rekli da je manji priliv doznaka posledica uticaja pandemije na ekonomiju u zemljama u kojima dominantno radi srpska dijaspora.

- Pad bruto domaćeg proizvoda u zemljama iz kojih se šalju doznake utiče na smanjenje novca koje ljudi mogu da izdvoje i pošalju u matične zemlje - naveli su u NBS.

U sklopu ličnih transfera koji se prate obuhvaćene su doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoć i pokloni iz inostranstva, upućeni fizičkim licima.

Najviše doznaka u prvoj polovini ove godine stiglo je iz Nemačke - 377 mil EUR. Iz Švajcarske je uplaćeno 169 mil EUR, Austrije 109 mil EUR, a iz SAD je do avgusta stiglo 95 mil EUR.

Od januara do avgusta je odliv novca iz Srbije iznosio je 161,6 mil EUR, što je u odnosu na isti period 2019. godine više za 11,7 mil EUR, odnosno 7,8%.

Posmatrano po zemljama, najviše doznaka u prvoj polovini 2020. godine poslato je u Nemačku - 12,5 mil EUR, Kinu - 9,5 mil EUR, SAD - 9,4 mil EUR, Kanadu - 5,1 mil EUR, Švajcarsku - 5 mil EUR i Crnu Goru - 4,9 mil EUR, pišu Novosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.