NavMenu

U Beču ugrađen prvi bajpas sa uzgajanim ćelijama

Izvor: eKapija Nedelja, 25.10.2020. 19:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno je u bečkoj klinici Floridsdorf jednom pacijentu koji boluje od periferne arterijske bolesti ugrađen bajpas u nozi. Ono što je posebno: veštački bajpas presvučen je endotelskim ćelijama iz tela pacijenta. To su ćelije koje oblažu krvne sudove. Takav postupak povećava podnošljivost i smanjuje rizik novog začepljenja.

Pre toga ćelije su uzgajane u laboratoriji klinike. - Za taj poduhvat pacijentu je uzeto 4 cm dugo parče vene iz ruke, ćelije su izolovane i u laboratoriji umnožene da bi se 70 cm dug implant mogao obložiti - objašnjava šef kardiohirurgije, Martin Grabenveger, navodi se u saopštenju predstavništva Grada Beča u Beogradu.

- Nakon tri dana mirovanja u krevetu, ponovo mogu da hodam - kaže 67-ogodišnji pacijent, koji prethodno nije mogao ni 100 metara da pređe bez bolova. Nakon operacije pacijent će ponovo moći da hoda bez tegoba.

Od 30.000 ćelija dobili 30 miliona

- Zahvaljujući novoj laboratoriji na klinici Floridsdorf prvi put je jedna takva operacija u Bečkom zdravstvenom sistemu bila moguća. To je jedina ćelijska laboratorija u Beču, pa čak i u istočnom delu Austrije - kaže šef laboratorije Johan Majnhart.


Radi se o laboratoriji sa GMP (Good manufacturing practise) standardima u kojoj mogu da se proizvedu produkti ćelija i tkiva za kliničku primenu koristeći najviše farmaceutske standarde.

- U konkretnom slučaju iz ruke je uzeto 30.000 ćelija koje su tokom tri nedelje umnožene na 30 miliona ćelija, koje se potom sa implantom krvnog suda ugrađuju - kaže biomedicinski analitičar Karin Gros koja se bavi umnožavanjem ćelija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.