Izvor: RTS | Nedelja, 25.10.2020.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italiji odobrena zaštita geografskog porekla limuna sa Sicilije

(Foto: Lorraine Kourafas/shutterstock.com)
Više od 200 godina u podnožju vulkana na istoku Sicilije, na nadmorskoj visini od 400 metara gaji se "Limun Etna" na zemlji vulkanskog porekla uz umerenu mediteransku klimu.

Proizvođači koriste posebnu tehniku uzgoja koja se prenosi sa generacije na generaciju već više od dva veka. Oni su 2014. godine formirali udruženje za promociju i zaštitu te vrste limuna, koji ima veću kiselost od drugih vrsta limuna koji se gaji na Siciliji.

Prinos soka veći je za oko 30%, u odnosu na druge sorte ovog voća, a sadržaj esencijalnog ulja ima odličan aromatični profil. Organoleptičke karakteristike limuna Etna čine ga idealnim proizvodom za ekstrakciju esencije, kao i za industriju proizvoda kao što su sok i kandirana kora.

Upotreba varira u zavisnosti od vrste, veličine, oblika, boje i debljine kore.

"Limun Etna" gaji se u 15 opština u provinciji Katanija, u Italiji. Ova kultura sazreva između kasne jeseni i kraja zime, kao i tokom proleća i leta.

Evropska komisija odobrila je zahtjev Italije da se vrsta limuna "Limone dell'Etna" koja se gaji na Siciliji zaštiti geografskom oznakom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.