NavMenu

Metal koji bi mogao da nadmaši zlato po tražnji

Izvor: B92 Subota, 24.10.2020. 08:54
Komentari
Podeli
(Foto: My name is boy/shutterstock.com)
Značaj zlata kao faktora stabilnosti ekonomije u kriznim vremenima je široko poznat, međutim, proteklih meseci beleže i povećanu tražnju za drugim metalima.

Naime, srebro se tako pokazalo kao sigurno utočište i pojedini investitori čak očekuju da će ono nadmašiti žuti metal.

Prema podacima Silver instituta, tražnja za srebrnim kovanicama porasla je za 65% tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na isti period lane.

Do toga je došlo zbog pojačane prodaje na dva ključna tržišta kovanog novca - u Sjedinjenim Američkim Državama i Nemačkoj, pri čemu su oba zabeležila značajan dvocifreni dobitak tokom prvih devet meseci.

Posedovanje srebra na globalnom nivou poraslo je za 297 miliona unci u toku ovog perioda, gotovo utrostručujući rast u odnosu na uporedni period prošle godine.

Rast na američkom i nemačkom tržištu je delimično nadoknađen slabijom tražnjom u Indiji, posebno poslednjih meseci.


Uprkos tome, dugoočne prognoze govore da i sa pomenutim rastom koji se trenutno odigrava, industrija srebra će 2020. zabeležiti ukupan pad od 10 odsto na godišnjem nivou.

Dramatične politike monetarnog popuštanja i mere fiskalnog podsticaja sprovedene na nekoliko ključnih tržišta, a potencijalno ponovo i u SAD do kraja godine, mogle bi povećati inflatorna očekivanja, nastavljajući da daju na vrednosti plemenitih metala, zaključuju u Institutu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.