NavMenu

Pravo na penziju možete ostvariti i bez dana radnog staža

Izvor: B92/TV Prva Subota, 24.10.2020. 08:50
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Da li ste znali da pravo na penziju možete da ostvarite i ako nikada niste bili u radnom odnosu? Naime, zakon omogućava da čak i da niste nikada bili na poslu, posle 65. godine ipak imate mirne dane.

Svoje mesto u Fondu penzionog i invalidskog osiguranja možete zauzeti i bez dana radnog staža. To znači da čak i oni koji nikada nisu imali radnu knjižicu, ukoliko su 15 godina samostalno uplaćivali doprinose, mogu da kada napune 65 godina, da dobiju penziju.

Iznos na čeku zavisiće samo od osnovice za koju su se odlučili.

Uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju su zakonom propisane godine života i staža osiguranja za koje su plaćeni doprinosi.


Tako je za starosnu penziju potrebno minimalno 15 godina staža osiguranja, a za prevremenu starosnu penziju 40 godina staža osiguranja za muškarce, odnosno 39 godina staža osiguranja za žene osiguranice u ovoj godini, kao i određene godine života za obe vrste prava​
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.