NavMenu

Uklanjaju se poslednji ostaci nekadašnje Cvete Dabić u Užicu - Na tom mestu gradiće se stambeno-poslovni objekat sa galerijom

Izvor: eKapija Subota, 24.10.2020. 14:50
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija/S.Petrović)
Ovih dana radnici uklanjaju poslednje ostatke fabrike Cveta Dabić, nekadašnjeg ponosa Užica. Od tekstilne fabrike na gradilištu je ostao još samo visoki dimnjak, koji će do kraja godine, takođe, biti uklonjen.

U međuvremenu, investitor MPP Jedinstvo iz Sevojna i grad rade na pripremanju dokumentacije za novu zgradu koja će biti izgrađena na ovom mestu. Na prostoru od oko jednog hektara, na dobroj lokaciji, uz gradsku plažu, MPP Jedinstvo gradiće stambeno-poslovni objekat sa galerijom.

Grad Užice je već objavio na svom sajtu javnu prezentaciju urbanističkog projekta ove zgrade, čiji je stručni obrađivač AG biro Užice.

Objekat, bruto razvijene građevinske površine 9.897 m2, kako se navodi u projektu, imaće pet spratova i galeriju, kao i garažu sa 96 parking mesta. U prizemlju objekta planiran je prostor za 12 lokala, a zgrada će imati 90 stambenih jedinica.

Kao rok za planirani završetak radova se navodi avgust 2021. godine. Javna prezentacija projekta održaće se u periodu od 30. oktobra do 5. novembra u prostorijama Gradske uprave za urbanizam kao i na zvaničnom sajtu grada Užica.


Od 3.000 radnih mesta do stečaja

Fabrika je počela rad kao Tkačka radionica još 1901. godine, a napajala se strujom iz užičke hidrocentrale, inače, prve u Evropi nastale na Teslinim principima.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih, fabrika je ponela naziv Cveta Dabić, po radnici koja je od svoje 13 godine bila zaposlena u tkačnici, a kao član KPJ 1942. godine, streljana u logoru Banjica u Beogradu.

U fabrici je tada bilo oko 3.000 zaposlenih.

Tu su pravljeni, kako kažu, najbolji u peškiri u Jugoslaviji, bade mantili, platna za domaće i strano tržište... Sa istim poslom nastavilo se i kasnije samo sa drugim nazivom - Froteks.

Međutim, fabrika je zbog lošeg poslovanja i propadanja tokom devedesetih, 2006. godine otišla u stečaj. Froteks je posle stečaja i neuspele reorganizacije, bankrotirao, a celokupna imovina preduzeća ponuđena je na prodaju kako bi se namirili poverioci.

Svih 180 radnika te fabrike, tada je poslato na Biro za zapošljavanje. Imovina preduzeća je procenjena na 200 miliona dinara, a dugovanja firme dostigla su 290 miliona, računajući i kamate. Po sprovedenom procesu privatitzacije, vlasnik nekadašnjih tkačkih pogona postaje firma MPP Jedinstvo iz Užica.

Danas, od ovog užičkog simbola industrijalizacije, starog 119 godina, ostaće spomen-ploče Cveti Dabić, radnicima fabrike koji su izginuli u Drugom svetskom ratu, tabla na kojoj piše da je fabrika 1950. godine predata radnicima na rukovođenje i tabla posvećena jedinici 1.300 kaplara.

Plan je da ploče budu čuvane u Narodnom muzeju Užice, dok ne budu ponovo vraćene na ovu lokaciju.

S.Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.