Izvor: Agroklub | Petak, 23.10.2020.| 14:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

EBRD i FAO predstavile smernice za prevenciju zaraze virusom korona u lancu snabdevanja žitom

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) organizovale su seriju COVID-19 bezbednosnih treninga i predstavljanje smernica za smanjenje rizika od zaraze prilikom utovara i skladištenja žita, navodi se u saopštenju.

Proizvodnja i pretovar žitarica su u velikoj meri mehanizovani i u Ukrajini, koja je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica i uljarica, ali i u Srbija, koja zauzima vodeće mesto na tom polju u regionu, što olakšava uvođenje i poštovanje protokola fizičkog udaljavanja.


Obuka za 70 skladištara u Srbiji

I dalje, međutim, postoje segmenti tog procesa koji mogu ugroziti biološku sigurnost, kao što je predaja roda u skladištima, kada dolazi do direktnog fizičkog kontakta između poljoprivrednika, vozača teretnih vozila, zaposlenih u laboratorijama kontrole kvaliteta, radnicima na utovaru i istovaru i drugog osoblja. Upravo za te procese su FAO i EBRD izradili "Smernice za rad silosa u uslovima COVID-19 pandemije" i realizovali četiri onlajn tehničke obuke u Ukrajini za preko 500 polaznika, kao i onlajn i obuke na terenu za 70 skladišta žita u Srbiji.

U okviru obuke prikazani su i distribuirani video sadržaji o dobrim praksama biološke zaštite od širenja COVID-19, sa posebnim fokusom na kritične kontrolne tačke poput šeme kretanja kamiona, uzorkovanja i ispitivanja zrna, istovara i pristupa spoljnog osoblja i posetilaca.

- U veoma kratkom roku smo uspeli da sprovedemo uputstva iz FAO i EBRD vodiča na sva tri utovarna mesta kojima raspolaže naša kompanija: u Kikindi, Odžacima i Uljmi. Smatram da je šema kretanja teretnih vozila u krugu silosa lako razumljiva i primenjiva bez obzira na različit raspored objekata, koji zavisi od silosa do silosa. Uputstva iz Vodiča osiguravaju bezbednost zaposlenih na svim radnim mestima, kao i vozača koji i u ovim uslovima moraju ulaziti u krug silosa i mlina - rekao je Ratko Vuković, direktor sektora operacija u Kikindskom mlinu.


Globalna sigurnost hrane

Prema rečima Miloša Milovanovića, konsultanta za agrarnu politiku FAO i koordinatora FAO i EBRD projekata u Srbiji, bezbedan tok proizvodnje i prometa osnovnih žitarica značajno doprinosi globalnoj sigurnosti hrane, s obzirom da pšenica, pirinač i kukuruz čine oko 38% prosečnog dnevnog unosa kalorija.

Pravovremeni tehnički saveti, bolja biosigurnosna praksa i pripremljenost za ovu vrstu izazova, mogu uveliko pomoći u sprečavanju da globalna zdravstvena kriza postane i prehrambena kriza, zaključak je saopštenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.