NavMenu

Od januara do septembra 4.468 ljudi zatečeno da radi na crno

Izvor: Beta Petak, 23.10.2020. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
Na radu na crno u Srbiji je od januara do septembra ove godine zatečeno 4.468 ljudi, a obavljeno je ukupno 43.256 nadzora inspektora za rad, saopšteno je danas na Forumu "Covid 19 - Bezbednost i zdravlje na radnom mestu u vreme pandemije".

Na tom skupu je rečeno i da su obavljena 20.163 nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da se radu na crno mora stati na put i da je od 2017. godine broj utvrđenih slučajeva neprijavljenih radnika upola manji.

On je povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu istakao da je to najvažnije kada je u pitanju radno pravo da bi se radnici osećali bezbedno i sigurno.

- Važno je da unapredimo bezbednost na radu, ali i da našim gradjanima objasnimo koja su njihova prava - izjavio je Đorđević.

On je ocenio da kada bi se primenjivale sve mere bezbednosti na radu ne bi bilo toliko smrtnih slučajeva.

Ministar je istako i da je tokom pandemije donet plan preventivnih mera, kao i da je njihovo poštovanje bila obaveza svih poslodavaca.

- Nismo kažnjavali one koji ih ne poštuju, već smo imali ulogu korektivnog faktora koji će pomoći poslodavcima - objasnio je Đorđević.


On je dodao i da će se izmene Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu ponovo naći na razmatranju.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula navela je da je pandemija korona virusa jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.

- Moramo omogućiti što jednostavniju primenu preventivnih mera i redovno informisati zaposlene o svim njihovim pravima - kazala je Furtula.

Ona je rekla da mere prevencije koje poslodavci treba da primene zavise od prirode delatnosti, broja i strukture zaposlenih, broja izdvojenih lokacijskih jedinica na kojima se obavlja delatnost i radnog vremena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.