Izvor: eKapija | Petak, 23.10.2020.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gasovod Južna interkonekcija kroz BiH biće dug 160 km - Investicija vredna 196 mil KM (VIDEO)

Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
USAID projekat Asistencije energetskom sektoru u BiH i kompanija BH-Gas u čevrtak, 22. oktobra, su najavili početak kampanje informisanja javnosti o projektu Južna interkonekcija ukupne vrednosti 196 mil KM, koji predviđa izgradnju gasovoda u dužini od 180 kilometara, od čega je 160 u BiH, saopšteno je iz BH-Gasa.

Ovim projektom povezaće se trenutni transportni gasovod BiH sa hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd–Imotski-Posušje–Novi Travnik, sa odvojkom za Mostar. Projekat će takođe osigurati sigurnost snabdevanja gasom u BiH i omogućiti nove izvore snabdevanja prirodnog gasa u BiH. Osim smanjenja emisija štetnih gasova u industriji i domaćinstvima dodatna korist od realizacije ovog projekta jeste privlačenje stranih investicija, kao i otvaranje mogućnosti za angažovanje domaćih kompanija i domaće radne snage.

- Ovaj projekt važan je za BiH jer će se povezivanjem na hrvatsku gasovodnu mrežu omogućiti diverzificirani izvor snabdevanja prirodnim gasom, povećati sigurnost snabdevanja i unaprediti usklađivanje BiH sa obavezama EU Energetske zajednice. Sigurnost snabdevanja i diverzifikacija izvora čine zemlju samostalnijom. I ne samo to, dostupnost i povećana upotreba prirodnog gasa imaće pozitivne utjecaje i na životnu sredinu – rekao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

O samom projektu Južne interkonekcije, opisu trase i planovima za njegovu realizaciju govorio je direktor BH-Gasa, Jasmin Salkić.

- Veoma smo srećni što smo ove godine uspešno okončali pregovore sa Srbijagasom i Gasprometom i obezbijedili dovoljne količine gasa za ovu sezonu za građane. Nadam se da su ovaj projekat Južne interkonekcije i pozitivna atmosfera signal da će sve strane uskoro pristupiti pregovorima i da će konačno doći do usvajanja preko potrebnog Državnog zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uredilo tržište kao i u zemljama regiona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.