NavMenu

Nacrt PDR za uređenje i izgradnju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja uz Senćanski put u Subotici na javnom uvidu do 10. novembra

Izvor: eKapija Nedelja, 25.10.2020. 19:58
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / PDR / JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica)
Javni uvid u Nacrt Plana detaljne regulacije za uređenje i izgradnju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja pored Senćanskog puta u Subotici održava se do 10. novembra u Gradskoj upravi.

Ukupna površina prostora unutar granice obuhvata Plana iznosi cca 7,8 ha.

Severni deo predmetnog prostora nalazi se unutar granica Parka prirode Palić i zaštićen je režimom zaštite III stepena, a ostali deo pedmetnog prostora pripada zaštitnoj zoni PP Palić.

Na jugozapadnoj obali Palića, nalazi se mesto hodočašća dveju religija: za srpske pravoslavne i rimokatoličke vernike pa stoga ima više imena: "Vodice"(srpski), "Bunarić" (hrvatski),i "Szentkut" (mađarski) - što na svim jezicima znači
sveti izvor ili bunar.

U uređenom parku nalaze se dve kapelice sa bunarom i česmama, koje se mogu obići tokom cele godine, a najveća hodočašća su krajem avgusta. Obe kapele valorizovane su u uslovima MZZSK iz Subotice kao spomenici kulture.

Na katastarskoj parceli 36495/5 u neposrednoj blizini obuhvaćenog prostora sa njegove severozapadne strane nalazi se višeslojni arheološki lokalitet Vodice, sa nalazima iz perioda praistorije i antike.

Na kompleksu su izgrađene i dve nadstrešnice za bogosluženje i sklanjanje ljudi (od sunca , kiše).

Pored verskih objekata na kompleksu postoje i prateći sadržaji - dve montažne kućice za domara i presvlačenje sveštenika, kao i kuća pravoslavnog sveštenika. Takođe postoji nekoliko montažnih sanitarnih čvorova.

Verski kompleks tangira deo vodene površine Palićkog jezera.

Za parkiranje se koristi deo prostora ispred kompleksa u regulaciji Senćanskog puta i na vlastitoj parceli.

Na prostoru jugoistočno od verskog komplaksa "Bunarić" a unutar granice obuhvata plana parcele se koriste za porodično stanovanje sa poljoprivrednom proizvodnjom, dok se ovim PDR-om, a u skladu sa namenom definisanom GUP-om Subotica - Palić namenjuju za komercijalne sadržaje i verski Evangelistički kompleks-odmaralište za versko rekreativnu nastavu.

Postojeći kompleks poljoprivredne proizvodnje farma krava i objekti u kojima je smeštena mehanizacija na k.p. br. 36515/1 može se koristiti u postojećem kapacitetu dok se PDR-om ne dozvoljava njegovo proširenje.

Unutar obuhvata plana nalazi se deo Senćanskog puta koji ujedno je i deo državnog puta IIB reda br. 300. U ulici Senćanski put ranije su izdavani uslovi za izgradnju biciklističke staze, a planom se planira smeštaj autobuskih niša i odgovarajućeg priključka za ulicu 1. Nova između Senćanskog puta i 2. Nova. U ulici 1. Nova prema postojećem stanju izgrađen je kolovoz širine 3 m. Planom detaljne regulacije rešava će se takođe i stacionarni saobraćaj u skladu sa namenom okolnog prostora (komercijalni i verski sadržaji).

Zbog potrebe za utvrđivanjem pravila uređenja i pravila građenja u Planu detaljne regulacije prostor obuhvaćen planom je prema preovlađujućoj nameni prostora, urbanističkim pokazateljima i drugim karakteristikama podeljen na karakteristične urbanističke - namenske zone:

- A, B zona verskih objekata i sadržaja;
- C zona komercijalnih sadržaja;
- D zaštitno zelenilo.

Osnovni ciljevi izrade plana su:

- stvaranje planskog osnova za realizaciju verskih kompleksa i komercijalnih sadržaja;
- utvrđivanje površina javne namene za regulaciju ulica (proširivanje regulacije postojećih ulica) radi obezbeđivanja potrebnog saobraćajnog kapaciteta i stvaranja uslova za normalno odvijanje saobraćaja, izgradnju saobraćajne i komunalne infrastrukture;
- rešavanje problema parkiranja za posetioce verskih kompleksa;
- zaštita, očuvanje i unapređenje prirodnih i kulturnih vrednosti i životne sredine;
- utvrđivanje linije obale jezera - linije vode, jer se stanje na terenu ne slaže sa stanjem u Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti Subotica. Utvrđena linija vode poslužiće kao osnova za formiranje priobalnog zaštitnog pojasa;
- unapređenje urbanog identetiteta ovog dela grada.

Preovlađujuća namena prostora unutar granice obuhvata plana detaljne regulacije, a u skladu sa Generalnim planom Subotica - Palić do 2030. godine, su verski i komercijalni sadržaji .

Kao kompatibilne namene u zoni komercijalnih sadržaja mogu se graditi: objekti javne namene (obrazovanje, socijalna zaštita, zdravstvo.), komunalni objekti, verski objekti. Za kompatibilne namene propisuje se izrada Urbanističkog projekta.

Na osnovu utvrđenog režima korišćenja prostora izvršena je podela zemljišta u granicama Plana na:

- površine javne namene koje obuhvataju prostor veličine cca 2,28 ha, i
- površine ostale namene koji obuhvata prostor veličine cca 5,56 ha.

Naručilac Plana je Grad Subotica, a obrađivač JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica. Nosilac izrade Plana je Sekretarijat za građevinarstvo, Gradske uprave, Grada Subotice.

A.K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.