Izvor: eKapija | Petak, 23.10.2020.| 08:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pandemija nije zaustavila izvoz jabuka u Rusiju - Predstavnici privrednih komora Vojvodine i Nižnjeg Novgoroda dogovarali buduću saradnju

Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)
U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija "Održivi međuregionalni razvoj" na kojoj su članovi Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Nižnjeg Novgoroda razmotrili protekli period i uticaj Kovida-19 na buduća privredna kretanja, saopštila je PKV.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istako je da da je tokom prvih osam meseci ukupna robna razmena Vojvodine sa Ruskom Federacijom ostavrena u vrednosti od skoro 705 mil EUR.

Direktor Trgovinskog predstavništva Ruske federacije u Srbiji Andrej Hripunov istakao je da je u uslovima pandemije onlajn konferencija način i format za pregovore i razgovore o poslu i način da se razvije biznis.

- To znači da ekomnomija ne može da stane već mora da dobije novi smer saradnje, a sve sa ciljem uspostavljanja kontakata među privrednicima - rekao je Hripunov.

S obzirom na činjenicu da je najznačajniji izvozni proizvod u Rusiju jabuka, konferenciji su prisustvovali i privrednici koji imaju plasman na rusko tržište.

Mitar Deurić, vlasnik kompanije Atos Fructum istako je da su oni pre 10 godina počeli izvoz na rusko tržište ali da u ovom trenutku izvoze i na druga, a od pre dve nedelje prve jabuke otišle su i na indijsko tržište. Voćnjak kompanije prostire se na oko 180 hektara na južnim padinama Fruške gore. Godišnje kompanija Atos nudi preko 10.000 tona jabuka.

Nikola Kotarac, direktor zemljoradničke zadruge Voćar iz Slankamena koja je nastala udruživanjem 41 zadruge, istakao je da oni već 10 godina izvoze na rusko tržište kao i da su su zahvaljujući upravo tom izvozu izgradili voćnjake po svim standardima, iskazujući želju za još boljom saradnjom i novim ulaganjima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.