Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.10.2020.| 14:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren 4. beogradski festival pametnih gradova

(Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je danas 4. beogradski festival pametnih gradova "Smart City Festival 2020". Festival se ove godine održava u onlajn formatu i trajaće od 22. do 23. oktobra.

Pod sloganom "Inovacije, otpornost, održivost", na ovom festivalu će biti diskutovano o tome kako je pandemija kovida-19 postavila brojne izazove u gotovo svim sferama društva, ali je istovremeno i podstakla korišćenje inovativnih rešenja i savremenih tehnologija u svakodnevnom životu građana.

– Zadovoljstvo mi je da i ove godine, iako u izmenjenim okolnostima, govorimo o tako važnoj temi kao što su "pametna" i "zelena" rešenja za kvalitetniji život u Beogradu. Zbog porasta broja stanovnika i njihovih rastućih potreba, pred gradovima širom sveta pojavljuju se novi izazovi. Stoga je pri svakom budućem konceptu razvoja grada potrebno poštovati principe održive ekonomije, koji su u skladu sa najvišim ekološkim standardima – rekao je gradonačelnik.

Jedno od strateških opredeljenja Beograda jeste njegov razvoj kao "pametnog grada", a to znači da građanima u svakom trenutku brzo i lako budu dostupne neophodne i tačne informacije, prenosi Beoinfo.

– Jedan od glavnih parametara da li je neki grad "pametan", jeste brza razmena informacija sa građanima. Primera radi, u Beogradu su aktivne tri aplikacije, čija je osnovna svrha informisanje građana o radovima u gradu i aktivnostima koje su od interesa naših sugrađana – izjavio je Radojičić.

On je dodao da su tokom epidemije ove aplikacije poslužile da dobijemo informaciju o tome kako epidemiološke mere utiču na život građana.

– U skladu sa tim, mogli smo brzo da reagujemo i prilagođavamo epidemiološke mere putem koordinacije rada Republičkog kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije – naglasio je Radojičić.

Festival okuplja eminentne domaće i inostrane stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, ekonomije, državne uprave, biznisa, obrazovanja i arhitekture. Oni će na panel-diskusijama govoriti o pandemiji virusa korona, koja je rezultirala ozbiljnim posledicama po zdravlje i ekonomiju, ali koja je ujedno i ubrzala razvoj inovacija u oblasti digitalizacije. Na ovaj način gradovi će postati otporniji i brži u odgovorima na potencijalne krize u budućnosti.

– Želimo da smart filozofiju i zelena rešenja implementiramo u budućnosti što je više moguće. Pametna rešenja, koja su do sada bila deo strategije razvoja grada, omogućila su da Beograd postane čistiji, uređeniji i lepši, a život u njemu jednostavniji i kvalitetniji. Beograd ostaje na putu tog strateškog opredeljenja, uprkos brojnim izazovima koji su pred nama – zaključio je gradonačelnik.

Festival će Beogradu omogućiti da se, kao jedan od evropskih "pametnih gradova", predstavi na Svetskom danu gradova 31. oktobra 2020. godine. Organizuje ga Fondacija Fridrih Nojman u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, nevladinim organizacijama PALGO smart i Stalnom konferencijom gradova i opština, uz podršku nemačkog Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Festival je tokom prvog i drugog dana moguće pratiti uživo na sledećim linkovima: Dan 1 i Dan 2.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.