Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.10.2020.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki planovi u Velikoj Plani - Prostor oko starog Žabarskog mosta dobiće uređeno gradsko izletište i plažu, avantura park, etno sadržaje, kamp naselje...

(Foto: Opština Velika Plana/Prezentacija PDR Žabarski most, screenshot)
Opština Velika Plana završia je obnovu vodenice i restorana na Moravi Moravski raj kod starog mosta, koji je u vlasništvu lokalne samouprave i on će biti otvoren na proleće. rekao je u izjavi za eKapiju predsednik Opštine Igor Matković.

- U taj projekat je ove godine investirano 10 miliona dinara, a biće još ulaganja, jer je preostalo unutrašnje opremanje objekta. Sledeće godine predstoji sređivanje gradskog izletišta na tom području, koje će imati prostor za održavanje manifestacija i izložbeni prostor, kao i uređenje obale najavio je Matković.

To je samo deo ulaganja koja očekuju prostor oko nekadašnjeg Žabarskog mosta, a prema Planu detaljne regulacije za ovu prostornu celinu, koji je, prema rečima Matkovića, nedavno usvojen, severno od mosta preko Velike Morave gradiće se i Avantura park, dok su uz stari most predviđene površine za uslužne i komercijalne delatnosti. U planu je i izgradnja kamp i vikend naselja, otvorenih terena za sport i rekraciju, kao i uređenje gradske plaže. Sve to na površini od oko 44 hektara. Obrađivači plana su ArhiPlan iz Aranđelovca i Andzor Engineering iz Novog Sada.

- To je veliki projekat koji će se raditi nekoliko godina i on će uključiti i privatne investicije, dok će opština investirati u radove na parcelama koje su u njenom vlasništvu – kazao je prvi čovek Velike Plane.

A u Opštini, po njegovim rečima, radi se punom parom i na infrastrukturnoj obnovi.

- U toku su radovi na izgradnji i zameni vodovodne mreže i popločavanju dela glavne ulice u gradu. U proteklih pet godina rekonstruisano je više od 120 ulica u opštini, samo u ovoj trisdesetak, a do kraja godine biće asfaltirano još nekoliko njih - navodi Matković dodajući da se tenderi za za rekonstrukciju dve ulice očekuju u narednih nedelju dana.

Podseća i da su u 2020. završena tri velika putna pravca uz pomoć Vlade Srbije: Velika Plana-Smederevska Palanka, Veliko Orašje-Smederevska Palanka i Markovac-Svilajnac.

- U narednom periodu u planu je završetak još dva regionalna puta, Lozovik-Markovac i Svilajnac-Smederevska Palanka, takođe uz republička sredstva – istakao je naš sagovornik.

Od ostalih investicija predsednik Opštine Velika Plana neaveo je pokrivanje pijace u narednih nekoliko meseci i izgradnju kotlarnice na gas u OŠ "Nadežda Petrović".

- Takođe, u toku je i javna nabavka za izvođenje radova na poboljšanju energetske efikasnoti OŠ "Karađorđe" , a u sledećih desetak dana očekuje se raspisivanje tendera za nabavku traktor sa priključnim mašinama za uređivanje grada – kaže Matković.

Navodi da ima zainteresovanih i za kupovinu zemljišta u industrijskoj zoni.

- Mi u industrijskoj zoni za sada imamo 7 hektara kupljenog zemljišta. Jedan od investitora je ove godine ostvorio hladnjaču u Krnjevu, a ima najava investicija i za sledeću godinu, ali o tome nećemo dok ne krene gradnja – zaključio je sagovornik našeg portala.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.